Alla inlägg den 24 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 24 januari 2008 05:48

För drygt ett år sedan stod Hotell- och restaurangfacket, HRF, på barrikaderna i Göteborg och stred för ett kollektivavtal på salladsbaren Wild n´Fresh. Ett år senare firar förbundsstyrelsen in julen på ett avtalslöst pensionat.

 

HRF slog på stora trumman i samband med blockaden av salladsbaren i Göteborg. Wild n´Fresh skulle underteckna ett avtal, och därmed punkt. HRF stod på sig, trots att det blåste riktigt hårt en tid. Hedervärt. I dag har salladsbaren en ny ägare och kollektivavtal.

 

HRF framstod i och med fajten i Göteborg som nästintill fundamentalistiska anhängare av kollektivavtal. Därför blir ledningens julfirande på avtalslösa Blaxsta gård desto allvarligare.


Visserligen är gården familjeägd utan anställda och undantas därför från krav på kollektivavtal. Men i diskussionen på arbetsplatsen försvinner lätt detta faktum och förbundets yttersta spets - de förtroendevalda - ställs inför en nästintill omöjlig och helt onödig situation.

 

Ser man till det inträffade ur ett varumärkesperspektiv har HRF gjort samma misstag som moderaterna även om denna händelse är av blygsammare mått; identiteten stämmer inte överens med förbundets profil och image.

 

Det finns en risk att händelsen smittar av sig på andra fack. Därmed behöver andra fackförbund agera. Först och främst genom intern kommunikation och berätta om det inträffade. Anställda behöver också få klart för sig vilka regler som gäller internt och vilket kontrollsystem som finns för att något liknande inte ska inträffa i det egna förbundet.

 

Julskandalen sker också vid en ytterst kritisk tidpunkt för Hotell- och restaurangfacket. HRF är det LO-förbund som tappat flest medlemmar under det senaste året i förhållande till sin storlek. Var femte medlem har flytt HRF. Förbundet behöver hålla i slantarna och satsa på att värva medlemmar och teckna fler avtal.

 

Men i och med det inträffade har HRF satt sig i offside. Förbundet har byggt en egen kommunikativ barriär som man måste ta sig igenom för att komma ut med sitt egna budskap. Om HRF hade planer på att göra en kampanj om medlemskap eller tänkte köra en drive mot arbetsgivare att teckna avtal gör förbundet lämpligast i att ställa in det. Åtminstone en tid framöver till historien har fått ebba ut. Dessutom behöver förbundet upprätta rutiner för att något liknande inte händer i framtiden.

Av Mattias Josefsson - 24 januari 2008 05:41

Den svenska ekonomin har passerat zenit och finns nu allt fler tecken på avmattning. Det konstaterar Konjunkturinstitutet, KI, i sin senaste barometer. 


Oron på de finansiella marknaderna och de höga energi- och livsmedelspriserna har gjort att tillväxten i OECD-området har försvagats påtagligt, konstaterar KI. 


De stigande priserna och stimulansen av den inhemska efterfrågan gör att inflationen trycks uppåt. 


KI gör bedömningen att Riksbanken fortsätter att höja räntan under 2008, till 4,25 procent under det andra kvartalet och till 4,50 procent under det fjärde kvartalet. KI spår att reporäntan sedan ligger kvar på denna nivå under prognosperioden. 


Samtidigt bedömer Arbetsförmedlingen att nedgången av antalet arbetslösa bryts och att arbetslösheten stiger under andra halvan av året.

 

Socialdemokraternas Pär Nuder varnade redan höstas för det ekonomiska läget.

– Nu sitter Riksbanken i ett svårt läge. Å ena sidan ökar inflationen. Å andra sidan minskar tillväxten. Risken är att Sverige hamnar i den sämsta av världar, med både hög inflation och hög arbetslöshet – stagflation.

 

Han kräver nu att regeringen agerar.

– Istället för att rycka på axlarna åt den internationella kreditoron och skönmåla den svenska ekonomiska utvecklingen, borde regeringen förbereda Sverige på sämre tider. Det kommer att behövas mer, inte mindre, arbetsmarknads- och utbildningspolitik under de närmaste åren.


Nuder frågar sig också varför inte finansminister Anders Borg talar så tyst om inflationen. Han konstaterar att det bara kan finnas ett svar; planen för den ekonomiska politiken utformades för två och ett halvt år sedan i Bankeryd. Då var konjunkturläget ett helt annat än nu.

Ovido - Quiz & Flashcards