Alla inlägg den 25 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 25 januari 2008 20:49

Bli av med jobbet efter 90 dagars sjukskrivning. Det kan bli verkligheten om regeringens nya så kallade rehabiliteringskedja träder i kraft den 1 juli. Det säger folk inom försäkringsbranschen som jag varit i kontakt med och som lusläst förslaget som nu är ute på remiss.

 

Den nya så kallade rehabiliteringskedjan består av tre länkar:

 
  • Länk 1: Under de första 90 dagarna bedöms arbetsförmågan mot ditt vanliga arbete eller annat lämpligt arbete som arbetsgivaren tillfälligt erbjuder.
  • Länk 2: Från och med dag 91 dagen i sjukperioden ska även beaktas om den försäkrade kan försörja sig efter omplacering till annat arbete hos arbetsgivaren.
  • Länk 3: Från och med dag 181 dagen i sjukperioden ska, om det inte finns särskilda skäl, även beaktas om den försäkrade har sådan förmåga att han eller hon kan försörja sig själv genom förvärvsarbete på den reguljära arbetsmarknaden i övrig, eller genom annat lämpligt arbete som är tillgängligt för den försäkrade.
 

Den ekonomiska drivkraften för arbetsgivaren att hjälpa den sjuke tillbaka saknas helt. Även ansvaret är som bortblåst. I stället ges arbetsgivaren möjlighet att efter dag 90 säga till en deltids- eller heltidssjukskriven att det inte finns förutsättningar för omplacering. Därmed står det fritt fram för arbetsgivaren att ställa dig på gatan.

 

Regeringen har två promemorior om den nya sjukförsäkringen ute på remiss. Även den oinvigde förstår varför regeringen skickade ut lördagen den 22 december lagom till alla journalister tagit julledig. Förslagen tål helt enkelt inte dagsljus. I folkmun har den nya rehabiliteringskedjan fått namnet utförsäkringskedjan.


Läs också:

Ny lucka upptäck i förslaget om ny sjukförsäkring

Av Mattias Josefsson - 25 januari 2008 07:40

Om det vore val i dag skulle kristdemokraterna inte komma in i riksdagen. I senaste väljarundersökningen får kristdemokraterna drygt 3 procent. Det motsvarar ett stöd hos cirka 200 000 väljare. Partiledare Göran Hägglund är därmed en fjäder i den politiska debatten. Hans ord väger exempelvis hälften så mycket som de som kommer från IF Metalls ordförande Stefan Löfven som företräder 400 000 industriarbetare.

Av Mattias Josefsson - 25 januari 2008 05:53

Det gapar stort i det politiska Sverige. Avståndet mellan blocken är nu 20,6 procentenheter. Vänsterblocket får 58,5 procent medan högern får 37,9 procent, visar siffror i DN och som även återges i SvD. Gapet mellan blocken har aldrig varit så stor i Synovate:s 29-åriga historia. Regeringens politik skapar även här klyftor.

 

I senaste väljarundersökningen är förändringarna för partierna så små att de faller inom den statistiska felmarginalen. Men som helhet är trenden tydlig. Vänstern går framåt och högern backar. Nästan varannan röstberättigad svensk ser socialdemokraterna som det bästa alternativet.

 

Inom borgerligheten klarar sig moderaterna bäst. Även folkpartiet kan tillskrivas en stabil väljarkår. Men för centern och framför allt för kristdemokraterna börjar läget bli allvarligt. Något måste göras. Partiet behöver profilera sig i andra frågor än homoäktenskap. Det är uppenbart.

 

Tredje största partiet är soffliggarpartiet, som får 18,9 procent. Visserligen är det inte ovanligt att många intar ryggläge under mellanåren för att resa sig upp när det börjar närma sig valtider.

 

Men ur socialdemokratiska ögon är det ett svaghetstecken att nästan var femte svensk väljer att ligga kvar, trots idoga försämringar i bland annat socialförsäkringssystemet. De två promemorior om sjukförsäkringen som nu är ute på remiss är en guldgruva för den som vill bilda opinion. Förslagen innehåller fler drastiska försämringar än vad hittills har framkommit.

Ovido - Quiz & Flashcards