Alla inlägg den 13 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 13 januari 2008 10:06

Knappt 1,5 år efter att regeringen Reinfeldt tillträdde bryts nu en 12 årig svit där landets löntagare från år till år fått ökade reallöner. Nu äts de framförhandlade löneökningarna upp av inflationen. Trots glödhet svensk ekonomi fortsätter regeringen att elda på med ytterligare skattesänkningar. Det är oansvarigt och bygger på en 2,5 år gammal världsbild.

 

Det är anmärkningsvärt att regeringen bygger sin politik på i ett i närmast planekonomiskt vis. De skattesänkningar som löntagarna får från och med årsskiftet bygger på hur verkligheten såg ut i augusti 2005 i Göran Hägglunds trädgård i Bankeryd.

 

Då hölls inflationen i schack. Arbetslösheten bet sig fast kring 6,5 procent. Det talades om ”jobless growth”, ekonomisk tillväxt utan sysselsättningstillväxt. Först den 10 november 2006, det vill säga knappt två månader efter valdagen sjönk arbetslösheten under 4 procent.

 

Effekterna av den politik som den socialdemokratiska regeringen drivit gav till slut effekt. Något som även Dagens Industri uppmärksammat på ledarsidan den 29 september 2006, det vill säga knappt två veckor efter valet. ”Jobben dånar in på landets arbetsförmedlingar och hos bemanningsföretag.”

 

Ekonomin hade till slut fått den stimulans som krävdes för att jobben skulle komma. Det hindrade inte den borgerliga regeringen från kraftiga skattesänkningar vid för ett år sedan som nu följs upp av ytterligare skattesänkningar.

 

Trots det rasar stödet för moderaterna nu än mer. Partiet minskar sitt stöd med 5,2 procentenheter till 20,7 procent, visar senaste väljarundersökningen från Demoskop som presenteras i Expressen i dag där 1 000 personer tillfrågats. Regeringspartierna skrapar tillsammans ihop 38,6 procent. Oppositionen får sammanlagt 57,6 procent. Socialdemokraterna får ensamt 44,3 procent, en uppgång med 2,5 procentenheter sedan i december.

 

Löntagarna får mer pengar i plånboken på bekostnad av sjuka och arbetslösa. Men dessa pengar är ingenting värda. I dag har Sverige den högsta inflationen på 15 år, kring 3,6 procent spår bedömare, som äter upp allt mer av innehållet i plånboken.

 

Genom tuffa beslut tog socialdemokraterna upp den svenska ekonomin ur rännstenen. Nu är Sverige med gasen i bott återigen på väg mot en dikeskörning.

 

Detta sker samtidigt som maskorna i det sociala skyddsnätet luckras upp allt mer. Många har i dag genom sitt utträde ur a-kassan köpt sig en kölapp till ett Fritt fall. Tyvärr lär den upplevelsen bli helt annan än på Gröna Lund eller Liseberg. Visserligen kommer det kännas i magen, men bra mycket längre.

Ovido - Quiz & Flashcards