Alla inlägg den 18 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 18 januari 2008 17:04

Under 2007 förlorade facken cirka 200 000 medlemmar. Förutom en försvagad röst på arbetsplatserna och i samhället innebär det ett rejält ekonomiskt avbräck. För Byggnads och Hotell- och restaurang, HRF, handlar det om totalt 40 miljoner kronor i uteblivna medlemsintäkter.

 

HRF är det fackförbund som förlorat flest antal medlemmar i förhållande till sin storlek under förra året. Nästan var femte medlem valde att lämna förbundet. Byggnads förlorade drygt 8 000 medlemmar – eller motsvarande 10 procent – under 2007.

 

Förbunden satsar nu av naturliga skäl på att rekrytera medlemmar. Byggnads sällade sig i veckan till en rad andra förbund som nu satsar tiotals miljoner kronor på att värva medlemmar. Byggnads pytsar in 20 miljoner kronor under två år.

 

HRF väljer ett annat angreppssätt. Förbundet har tillsatt en arbetsgrupp som ska se över hela verksamheten. Syftet är att se vad förbundet ska fokusera på och vad som eventuellt kan prioriteras bort. Vad arbetet kommer att resultera i för slutsatser är för tidigt att säga.

 

Jag fastnade dock för ett förslag som HRF redan nu arbetar med. Förbundets hemsida ska utökas med en funktion där den som vill lätt kan anmäla att han eller hon vill ha besök av facket på sin arbetsplats. Ett litet – men intressant – steg till att göra facket mer öppet för sina befintliga och blivande medlemmar. Det är kommunikation på mottagarens villkor.

Av Mattias Josefsson - 18 januari 2008 15:20

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin kan tänka sig att ändra utstationeringslagen med anledning av EG-domstolens utlåtande i Laval-målet. Det sade han vid dagens riksdagsdebatt.  Därmed ändrar han ståndpunkt från tidigare uttalande i samband med att utlåtandet kom den 18 december.

 

I sitt inledande anförande i riksdagsdebatten öppnade Littorin för att se över all relevant lagstiftning måste upp till diskussion.

– Glädjande besked, konstaterade Sven-Erik Österberg, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Men nu krävs det handling också inte bara vackra ord från talarstolen.

 

Littorin har bjudit in arbetsmarknadens parter för inledande överläggningar den 28 januari. Därefter ska en utredning tillsättas.


Se riksdagsdebatten i efterhand.

Av Mattias Josefsson - 18 januari 2008 06:03

Om regering och riksdag vägrar att ändra lex Britannia och utstationeringslagen med anledning av EG-domstolens utlåtande i Lavalmålet tvingas LO: medlemsförbund att överväga en annan lönepolitik med tarifflöner. Det skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och avtalssekreterare Erland Olauson på DN-debatt i dag.

 

"Allt fler företagare börjar nu inse att de kan komma att hamna i en konkurrenssituation som inte är likvärdig", skriver debattörerna som också konstaterar att passiviteten från lagstiftarna kan leda till "allvarliga konsekvenser också för svenska företag".

 

Det kan dock förhindras genom justeringar i lex Britannia och utstationeringslagen ändras.

 

Lex Britannia är en svensk lag som tillåter stridsåtgärder för att trygga svenska avtal hos företag som tillfälligt vistas i Sverige. Lagen underkändes av EG-domstolen. Utstationeringslagen reglerar rättigheter för anställda som tillfälligt är i Sverige. Dock omfattas inte lönerna. Det vill LO därför föra in.

 

Strax innan jul gjorde Erland Olauson ett uttalande i Kommunalarbetaren med samma innebörd. Då konstaterade han att om lagstiftaren inte är intresserad finns bara en utväg; att återgå till den förhandlingsmodell som användes fram till början av 1980-talet då löner bestämdes i centrala avtal med befattningslöner eller tarifflöner beroende på ålder och erfarenhet.

 

Uttalandet fick Jonas Milton, vd på arbetsgivarförbundet Almega, att gå i taket.

– Om LO skulle driva racet om minimilönerna och en återgång till centralt bestämda löner då finns det ingen anledning för oss att försvara modellen med att parterna fritt bestämmer lönerna i avtal. Då är det bättre att lagstifta om minimilöner, sade han till Kommunalarbetaren.

 

I dag klockan 09.00 debatterar riksdagen konsekvenserna av EG-domstolens utlåtande.

Ovido - Quiz & Flashcards