Alla inlägg den 26 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 26 januari 2008 10:31

400 000 svenskar tror inte att de kan klara att betala sina räkningar de närmaste månaderna, visar en rapport som kronofogden sammanställt, uppger DN. Det motsvarar ungefär var 20:e vuxen svensk.

 

Lika många, 400 000 personer, lämnade under förra året a-kassan. Det är knappast troligt att dessa båda grupper omfattar exakt samma individer. Men att andelen som lämnat i a-kassan är överrepresenterade i kronofogden statistik är däremot sannolikt.

 

Tyvärr finns det mycket som pekar på att antalet personer som drar på sig för mycket skulder ökar. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att svenskarna lånar allt mer pengar, både till husköp och till konsumtion. Den samlade utlåningen har under det senaste året ökat med 12 procent. Konsumtionskrediterna ökade än mer – 14,4 procent på årsbasis. Totalt tecknade svenskarna lån för närmare 2 000 miljarder kronor bara under november.



Samtidigt tänker regeringen fortsätta på den inslagna linjen och sänka ersättningen till sjuka och arbetslösa än mer. När den skuldsatte svensken ska möta nästa lågkonjunktur är maskorna i socialförsäkringssystemet uppnystade.

 

Det vi nu upplever ska betalas en dag – i en annan tid och med en annan svensk modell.

Ovido - Quiz & Flashcards