Alla inlägg den 29 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 29 januari 2008 06:16

Det är nu snart två år sedan Anders Borg öppenhjärtligt på Expressens debattsida berättade att hans döttrar gjort honom till feminist. Borg skrev då att kulturen gör stor skillnad mellan flickor och pojkar. Tyvärr försöker han nu som finansminister inte bryta detta mönster, utan tvärtom spär han och den borgerliga regeringen på orättvisan mellan könen genom politiska beslut. 

Anders Borg konstaterade den 3 mars 2006: ”Problemet är inte att en kvinna som nyanställs på Ericsson får lägre lön om hon är kvinna. Människor lever inte på timlöner, de lever på inkomster. Inkomstskillnaderna är större än timlöneskillnaderna.”


Nyligen publicerade fackförbundet Handels en undersökning som visar att en nyanställd kvinna över 35 år får i genomsnitt cirka 10 procent lägre lön än en nyanställd man i samma ålder. 


Den orättvisa lönesättningen är inget branschspecifikt problem för handeln eller för LO. Hälften av landets kommuner och landsting uppger att de har osakliga löneskillnader. Det visar en rapport från fackförbundet SKTF.

 

Handels vill se en rad förändringar för att komma tillrätta med bekymret, bland annat förordas en heltid blir en rättighet. Tyvärr har dock svenska folket röstat fram en regering som tydligt deklarerat att de inte tänker stifta rätt till heltid.

 

Men som Borg mycket riktigt slog fast, det handlar inte bara om timlöner utan om den totala inkomsten. Avskaffandet av både fastighets- och förmögenhetskatten och de tuffare kraven på deltidsarbetslösa som införs den 7 april är exempel på politiska beslut som missgynnar kvinnor.

 

Men det är inte bara i de frågorna som Borgs handling skiljer från hans feministiska åsikt. Beräkningar som gjorts av Riksdagens utredningstjänst på uppdrag av miljöpartiet visar att en kvinna i Stockholm förlorar 2 800 kronor per år jämfört med en man, när de nationella och kommunala politiska effekterna är inräknade.

 

Redan förra året rev den borgerliga regeringen upp beslutet om ett höjt tak i föräldraförsäkringen. Effekten blir att färre pappor stannar hemma med sina barn.

 

Det ligger förvisso i linje med särartsfeministen och professorn Annica Dahlström som anser att pappor inte ska umgås med sina barn innan fyra års ålder. Kanske är det här feministen Borg har sin ideologiska hemvist.

Ovido - Quiz & Flashcards