Alla inlägg den 8 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 8 januari 2008 07:18

Antalet skyddsombud på svenska arbetsplatser minskar och bara två ombud av hundra är under 25 år, rapporterar Sveriges Radio Ekoredaktion. På sikt kan detta leda till sämre arbetsmiljö på många arbetsplatser, menar Arbetsmiljöverket.

 

Maria Cupén arbetar som servitris på en konferensanläggning i centrala Stockholm och är skyddsombud.

– Jag är skyddsombud i första hand för att jag inte gillar orättvisor. Jag menar att oavsett om man jobbar på kontoret eller om man jobbar på golvet så har man lika värde, säger Maria Cupén till radion.

 

Antalet skyddsombud blir allt färre. De senaste fem åren har mer än var tionde skyddsombud försvunnit.

 

I radioinslaget visar Maria Cupén en korridor på arbetsplatsen som delvis är blockerad av bland annat backar med tomglas, trots att korridoren leder till en nödutgång.

- Här har vi problem. Det här är en nödutgång och vi har pratat väldigt mycket och väldigt länge om att det inte ska finnas grejer här. Varje gång som jag kommer så är det något som står i vägen här och jag måste göra något drastiskt för att det ska respekteras och accepteras, säger Maria Cupén.

 

Visserligen har arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin lagt ned Arbetslivsinstitutet och tvingat 285 framstående forskare ut på gatan. Förvisso har samma minister även minskat anslagen till Arbetsmiljöverket så till den milda grad att verket tvingat göra sig av med närmare 300 personer.

 

Onekligen har samma minister även fått massiv kritik från fackligt håll så väl som forskarhåll, både nationellt och internationellt, för dessa neddragningar och för regeringens nonchalanta attityd och bristande kunskap i frågan.

 

Men vare sig Maria Cupén eller någon annan behöver oroa sig. Som vi alla vet har Sven Otto Littorin ett kort i rockärmen – eller snarare ett klistermärke. När kritiken var som värst mot arbetsmarknadsministerns neddragningar lanserade han en smileykampanj, som innebär att alla företag som har en bra arbetsmiljö får ett klistermärke.

 

I skuggan av denna kampanj känns naturligtvis satsningar på fler skyddsombud, fler inspektörer och förbättrad forskning som gammalt, traditionellt och otidsenligt. Frågan kvartstår vem som ska kontrollera arbetsmiljön och dela ut alla klistermärken nu när den samlade kunskapen inom arbetsmiljöområdet schasats ut på gatan. Kanske kan Rickard Olsson i Bingolotto ordna en tombola även åt detta.

Av Mattias Josefsson - 8 januari 2008 06:31

Manpower befarar en ökad konkurrens från billiga utländska bemanningsföretag efter EG-domstolens utlåtande i Vaxholmsmålet.

– Om man antar att fler utländska företag kommer använda Laval-målet som förevändning att bryta mot svenska kollektivavtal kommer mer utländsk arbetskraft att verka i Sverige till betydligt lägre priser, säger Lars Forseth, vd för Manpower Sverige, till Byggnadsarbetaren.

Effekten av domen kan bli att utländska bemanningsföretag erbjuder mycket låga priser till följd av lågavlönad arbetskraft. I och med utlåtandet finns en finns en uppenbar risk att konkurrensneutraliteten sätts ur spel, menar Lars Forseth.
– Om då enbart svenska företag följer kollektivavtalen så får vi en snedvriden konkurrenssituation på arbetsmarknaden, säger han till Byggnadsarbetaren.

Utlåtande i Vaxholmsmålet kan på kort sikt komma att få betydelse för bemanningsbranschen och på längre sikt för hela arbetsmarknaden, anser Lars Forseth.


Därmed gör han en annan bedömning av konsekvenserna av EG-domstolens utlåtande än TCO:s ordförande Sture Nordh. Han sa nyligen i DN att effekterna av utlåtandet har överdrivits.

– Den berör bara en liten del av arbetsmarknaden. Alla grundläggande system består. Om regeringen vill kan vi hantera det här.

Ovido - Quiz & Flashcards