Alla inlägg den 11 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 11 januari 2008 08:45

Förr var Sverige ett ansett land inom arbetsmiljön. Blickar riktades till det lilla landet i norr vars forskning och satsning på minskade olyckor sågs som en förebild. Det var då. I dag, när Arbetslivsinstitutet vilar på arbetsmiljöns kyrkogård, Arbetsmiljöverket tvingas sparka var fjärde inspektör och facken tvingas dra ned på arbetsmiljöutbildningarna har Sverige förvandlats till ett arbetsmiljöns u-land.

 

När Arbetslivsinstitutet, ALI, lade ned i somras tvingades sammanlagt 285 forskare att gå från sina arbeten. Nästan hälften, 140 forskare, har lämnat arbetslivsforskningen helt visar en undersökning som Vinnova och Forskningsrådet arbetsliv och socialvetenskap presenterade i början av december.

 

ALI stod under sina glansdagar för en tredjedel av den totala forskningen kring arbetsmiljö i Sverige och var ansedd och betydande aktör på internationella scenen inom området. I dag går närmare var tionde forskare arbetslös. Värdefull och unik kunskap går förlorad.

 

Arbetsmiljöverket har in i det längsta försökt att skona inspektörerna när verket tvingas skära ned. Men nu går det inte längre. Av 400 inspektörer återstår snart bara 300. Då har redan cirka 250 personer redan lämnat verket vid tidigare nedskärningar.

 

LO presenterade nyligen rapporten Samverkan för bättre arbetsmiljö som visar att landets skyddsombud skriker efter vidareutbildning. Det är inte förvånande. Däremot är det anmärkningsvärt att regeringen skurit bort de pengar som tidigare gått till sådana utbildningar.

 

Ytterst drabbar dessa neddragningar landets löntagare som på sikt får sämre arbetsmiljö när forskning stannar av, granskning försämras och kunskapen bland fackens medlemmar urholkas.

 

Regeringen gör sitt yttersta för att försämra, försvåra och förvandla landets eldsjälar till arbetsmiljöns analfabeter. Måtte de inte lyckas!

Av Mattias Josefsson - 11 januari 2008 05:25

Tuffa ekonomiska sparkrav tvingar Arbetsmiljöverket att göra sig av med var fjärde inspektör.

 – Sverige kommer att vara bland de länder i Europa som har lägst antal inspektörer per företag. Det innebär ännu mindre möjligheter för dem att kunna rycka ut och hjälpa skyddsombuden, säger Börje Sjöholm, arbetsmiljöexpert på Unionen, till tidningen Kollega. 


Under en treårsperiod stramas anslaget till verket åt med 160 miljoner kronor. Arbetsmiljöverket har redan gjort sig av med cirka 250 personer och då framför allt administrativ personal. Men nu går det inte att slimma mer. Nu tvingas verket att göra sig av med 100 inspektörer.

 

Börje Sjöholm befarar att neddragningarna främst drabbar småföretag och frågor som rör psykosociala frågor.

– De som riskerar att tvingas gå är de som jobbar med psykosociala frågor.

 

På Arbetsmiljöverket bekräftar Catarina Edgar att neddragningarna leder till färre inspektioner.

 – Det här innebär att antalet inspektioner kommer att minska. Den obligatoriska andelen av besöken kommer att bli större.
Ovido - Quiz & Flashcards