Alla inlägg den 17 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 17 januari 2008 08:26

Medan årets första partiledardebatt på gick som bäst i riksdagens kammare letade sig Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson till ett annat rum där moderaternas partisekretare Per Schlingmann träffade en liten grupp inbjudna bloggare.

 

På ledarplats i dag skriver Gudmundson:

”Per Schlingmann medger att de egna har haft svårt att stå upp i blåsten. När granskningen gällt annat än politiken har man inte fått genomslag med budskapet, och i stället för att slåss har man resignerat. Nu gäller det att återföra den moraliska dimensionen i politiken och förklara att reformerna inte bara är effektiva, utan också rätt.” 


Kontentan blir alltså moderaterna ska försvara bland annat neddragningar inom a-kassa och sjukförsäkring till förmån för avskaffandet av fastighets- och förmögenhetsskatt med argument som bygger på rättvisa och moral.

 

Försvararna är de moderata trupper som i dag slokar med sina huvuden på grund av de moraliska och legala övertramp flera tunga företrädare i partiet har avslöjats göra.

 

Häromdagen skrev jag Tufft att vända opinionen för ”de nya moderaterna”. Då konstaterade jag att moderaterna mer eller mindre diskvalificerat sig i frågor som rör – moral och rättvisa.

Av Mattias Josefsson - 17 januari 2008 06:38

IF Metall gjorde fel som försatte Wing-Plast, ägt av medlemmar i det religiösa samfundet Plymouthbröderna, i blockad. Det slog Arbetsdomstolen, AD, fast i en dom i går.

 

Ett vittne ansåg sig ha varit anställd hos Wing-Plast under den aktuella tiden. Ägarna å sin sida hävdade att hon jobbat för deras kommanditbolag, som finns i samma lokaler som Wing-Plast, och tillverkar samma produkter. Plymouthbröderna åberopade en paragraf i medbestämmandelagen som förbjuder de flesta stridsåtgärder mot familjeföretag.


Frågan om vilket inflytande och med vilken legitimitet religiösa fundamentalistiska sekter ska tillåtas i Sverige väcks åter till liv. Ska det få vara tillåtet att leka med personalens anställningar och trygghet hur som helst så länge man gör det i Guds namn?


Så sent som i somras debatterade Bo Strömstedt och Björn Ulvaeus med varandra på DN:s debattsida (15/7 och 21/7). Diskussionen handlade just om religionsfriheten.


Ulveaus menade att det behövs en modernisering av grundlagen för att förhindra missbruk av religionsfriheten. I sin artikel skrev han bland annat:


I juni i år beslöt länsrätten att den kristna fundamentalistiska sekten Plymouthbröderna i Småland (som får livets ord att framstå som ett under av liberal teologi och sekularism) ska få starta en egen friskola för sina barn.


Sektens uttalade mål är att isolera sig från omvärlden, som de anser styrs av Antikrist, i väntan på domedagen och Jesu snara återkomst. Sektens barn ska skyddas mot samhället, inte bara i hemmiljö, utan också i skolan. De får inte begagna sig av internet, radio eller tv. Dessa barn skall alltså inte få chansen att upptäcka att det finns andra sätt att förhålla sig i världen än via de dogmer som sekten lär ut.


Detta sker i religionsfrihetens namn och finansieras med skattemedel. Man kan tro att det är en skröna, men det är faktiskt sant.” 


AD gick på Plymouthbrödernas linje som genom skickligt dribblande med anställningar mellan olika bolag som finns under samma tak med samma ägare och som tillverkar samma produkter kom undan. En skenhelig anställning vann därmed i rättsalen.


AD slog fast att IF Metall och avdelningen i Gislaved ska dela på kostnaderna för skadestånd och rättegång till en sammanlagt kostnad på 200 000 kronor. Inte heller det är en skröna, det är faktiskt sant.

Ovido - Quiz & Flashcards