Alla inlägg den 5 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 5 januari 2008 13:53

Slopa den semestergrundande ledigheten i samband föräldraledighet och förläng provanställningarna från sex till tolv månader. Det är två av förslagen i kristdemokraternas 12-punktsprogram ”För ett gott företagsklimat” som presenterades i veckan. Förslagen känns som jämställda, familjära och för svenska företag helt avgörande.


 ”Efter tre mandatperioder av en regering med kompakt ointresse för småföretagares villkor har Sverige fått en regering med ett engagemang och en vilja att förbättra förutsättningarna för företag att bli till och växa.” 

Det är de inledande orden i kristdemokraternas punktprogram. Efter denna tuffa skrivning förväntar man sig genomgripande förslag som avsevärt förbättrar företagens villkor. Men när två av förslagen är förlängd provanställning och försämrad semesterlön för föräldralediga förstår man att programmet är ett hafsverk som saknar förankring i verkligheten.

 

Kristdemokraterna var själva med och drev igenom en förändring av lagen om anställningsskydd som trädde i kraft i somras. Den ger arbetsgivaren rätt att visstidsanställa i upp till 24 månader.

 

Flera fackförbund lyckades visserligen i avtalsrörelsen förhandla fram bättre villkor än lagen men ger ändå arbetsgivaren rätt till att visstidsanställa i upp till 12 månader utan behöva förhandla med det lokala facket. Så trots fackens förbättringar har arbetsgivaren redan den möjlighet som kristdemokraterna föreslår.

 

Dessutom kan man konstatera att antalet visstidsanställningar i Sverige under de senaste två decennierna i de närmaste har fördubblats. Så att förlängda provanställningar skulle på ett väsentligt sätt förbättra företagsklimatet har jag svårt att se.

 

Vad det gäller föräldraledigheten kan man fråga sig hur betungande det är för Sverige företagare att betala semesterlön till föräldralediga. Dagens skrivning i semesterlagen begränsar antalet semestergrundade dagar till 120 dagar för föräldrar som bor ihop och 180 dagar för en ensamstående förälder. Omräknat motsvarar det semesterlön för åtta respektive 12 dagar.

 

Ur ett könsperspektiv drabbar förslaget framför allt kvinnor eftersom det är främst kvinnor som är föräldralediga. Det kommer heller inte stimulera männen att ta ut föräldraledighet i någon större utsträckning än i dag.

 

Förslaget rimmar ganska illa med ett parti som säger sig värna om familjen.

Ovido - Quiz & Flashcards