Alla inlägg den 12 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 12 januari 2008 07:08

Inflationen i landet är nu den högsta på 15 år. Det spår analytiker som nyhetsbyrån Reuters varit i kontakt med. På måndag presenterar Statistiska centralbyrån, SCB, siffror över konsumentpriserna i december. Analytikerna räknar då med en inflationstakt på 3,6 procent. Det äventyrar de reallöner som facken räknade med i de knappt årsgamla avtalen.

 

Redan i december uttryckte IF Metalls ordförande Stefan Löfven sin oro över de stigande priserna i landet.

– Vi ska ha fortsatta reallöneökningar, sade Löfven då.

Då visade inflationstermometern 3,3 procent. Nu har gradantalet stigit ytterligare.

 

I veckan presenterade Medlingsinstitutet siffror över den faktiska löneutvecklingen. De visar att sett till hela arbetsmarknaden steg lönerna under oktober med 3 procent och att arbetare har en bättre löneutveckling än tjänstemän. Nyligen presenterade även SCB likalydande statistik.


De centrala löneavtalen inom industrin ger i snitt 3,2 procent per år under avtalsperioden. De reala löneökningarna riskerar därmed att helt utraderas.


Ytterligare en faktor som kan komma att avgöra om facken väljer att riva upp de avtal man nu har tecknat är det beslut riksdagen fattade om införandet av differentierad arbetslöshetsavgift från och med den 1 juli i år.


Fackförbunden inom industrin varnade, vid ett flertal tillfällen innan klubban föll i riksdagens kammare, politikerna för konsekvenserna av beslutet. Facken menar bland annat att det underminerar fleråriga avtal eftersom avgiften till försäkringen ska bestämmas årligen och därmed också påverkar löneökningarna.


Inflationstakten och den differentierade a-kassan är givna samtalsämnen i de fackliga leden under våren. Inte minst vid IF Metall kongress i maj, någon vecka senare har även LO kongress. I slutet av sommaren måste förbunden ta ett avgörande beslut om de tänker säga upp sista avtalsåret.

Ovido - Quiz & Flashcards