Alla inlägg den 15 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 15 januari 2008 09:14

Trots att statistiken över konsumentpriserna i december inte var lika hög som förstå-sig-påarna befarade är inflationen nu den högsta på 14 år. Inflationen har med andra ord inte varit så hög sedan de borgerliga partierna hade makten i början av 1990-talet. Nu rasar förtroendet för regeringen på bred front.

 

Inflationen gröper ur hushållens köpkraft och om svenskarna väntar sig fortsatta prisökningar ökar trycket på höjda löner. Fastighetsägarna kommer att se till att höja hyrorna. Och så är inflationsspiralen igång, konstaterar Svenska Dagbladets Sara Larsson i dag.

 

Men den höga inflationstakten gröper även ur förtroendet för regeringen. I söndags kom opinionssiffror som visar att det inte bara är landets företagare som tvivlar på den borgerliga regeringen. Moderaterna rasade med över 5 procentenheter hamnar nu precis över 20 procentsstrecket. Stödet för socialdemokraterna som ensamt parti är 6 procent större än stödet för den samlade borgerligheten.

 

Inte nog med att de pengar löntagarna får i plånboken förvandlas till luft, de får dem på bekostnad av försämrade villkor för sjuka och arbetslösa. Det uppfattas som orättvist. Att staten dessutom ger 10 miljarder kronor till landets rikaste när fastighets- och förmögenhetsskatt slopas minskar inte upplevelsen om en orättvis fördelningspolitik.

 

I går presenterade SEB:s Företagarpanel en rapport som visar att även landets företagare börjar tvivla på den borgerliga regeringen. Mer än hälften av de drygt 900 tillfrågade små- och medelstora företagen tror inte att regeringen kommer nå de mål den satt upp för att underlätta företagandet.

 

Regeringens skattesänkningar vid årsskiftet höjer de disponibla inkomsterna och eldar på inflationen ytterligare i ett läge då ekonomin behöver kylas av. Detta borde även få den samlade ekonomkåren att dra öronen åt sig.

 

I ett desperat försök att försvara skattesänkningarna vältrar Svenskt Näringsliv över allt ansvar över utvecklingen av inflationen på facken i de nytecknade avtalen. Så sent som i går morse debatterade arbetsgivarorganisationens chefsekonom Stefan Fölster med Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström i radions P1 morgon med just den argumentationen. Tidigare har även Svenskt Näringslivs vice ordförande Jan-Peter Duker varit ute i frågan med samma argument.

 

Men statistik både från Medlingsinstitutet och Statistiska centralbyrån visar att löneökningarna ligger inom de ramar som bedömare satte inför avtalsrörelsen.

 

Ett tips till Fredrik Reinfeldt är att inte förlita sig allt för mycket på Carl Bildt i det ekonomiska läge Sverige nu befinner sig. Kanske är det dags att klä av sig prestigen och inhämta lite ny frisk kunskap. Bommersvik har bra kurser, har jag hört.

Ovido - Quiz & Flashcards