Alla inlägg den 28 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 28 januari 2008 17:40

För andra månaden i rad minskar antalet medlemmar i a-kassorna med under 20 000 personer. Det visar siffror över december från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Under 2007 förlorade a-kassorna cirka 398 000 medlemmar. Det motsvarar drygt var tionde medlem.

 

Nu äntligen verkar strömmen av utträden från a-kassan så sakteliga att avta. Under december lämnade ”bara” 17 000 personer a-kassan vilket är den lägsta månadssiffran under hela året, tät följt av november då 19 000 personer gick ur.

 

Till antalet har Kommunals a-kassa förlorat flest medlemmar, drygt 63 000. Slår man samman HTF:s och Sif:s a-kassa som vid årsskiftet bildade Unionen förlorade de närmare 60 000 medlemmar.

 

Var fjärde medlem i Hotell- och restaurangfackets a-kassa valde förra året att gå ur och placerar sig därmed i toppskiktet över de a-kassor som drabbats värst.

 

IF Metalls a-kassa tappade drygt 24 000 medlemmar, vilket motsvarar knappt 7 procent.

Av Mattias Josefsson - 28 januari 2008 08:38

Skattebrotten ökar i Sverige. Fler misstänks, brotten är grövre och fler döms till fängelse. Det visar siffror från Brottsförebygganderådet, Brå, rapporterar Svenska Dagbladet i dag. Samtidigt anser Skattebetalarnas förening att höga skatter skadar folkhälsan.

 

Folk med mycket pengar mår bättre än folk med lite pengar. Det visar en studie från Timbro.

– Alldeles för många betalar för mycket skatt, vilket skapar otrygghet i vardagens utmaningar. Större trygghet för vanliga skattebetalare kräver mer kvar i plånboken efter skatt, säger Robert Gidehag på Skattebetalarnas förening till LO-tidningen.

 

Sänkta skatter skulle enligt Skattebetalarna leda till bättre folkhälsa. På föreningens hemsida möts surfaren av Robert Gidehag med följande citat:

”Skattepengarna skall användas till rätt saker på rätt sätt – om så sker är vi övertygade om att skatterna kan vara mycket lägre.”

 

Med tanke på det omfattande fusk som avslöjats i den nuvarande regeringen och statistiken från Brå hade citatet varit mer radikalt om det stått något i stil med:

”Skattepengarna ska betalas av rätt person på rätt sätt – om så sker är jag övertygad om att skatterna kan vara mycket lägre.”

 

Slutligen, apropå ekonomisk trygghet i vardagen. I dag samtalar arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin med Svenskt Näringsliv, LO, TCO och Saco om den svenska modellens framtid med anledning av EG-domstolens utlåtande i Lavalmålet. Målet handlar också om ekonomisk trygghet – av inkomst. Rimligen påverkar förutsättningarna för en trygg inkomst folkhälsan mer ett högt skattetryck. Det visar om inte annat USA.

Ovido - Quiz & Flashcards