Alla inlägg den 7 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 7 januari 2008 08:50

Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker är kritisk till förre näringsministern Thomas Östros efter att denne hotat med repressalier när arbetsgivarorganisationen bistod Laval un Partneri i Vaxholmskonflikten i den rättsliga prövningen i EG-domstolen. På Svenska Dagbladets Brännpunkt kräver han Östros på ett svar.

 

Duker är kritisk till att ”Sveriges regering i en rättstvist så oförbehållsamt ställde sig på ena partens sida” i konflikten i samband med skolbygget i Vaxholm 2004.

 

Han skriver också:

”I en rättstat som Sverige borde det ligga inte minst i regeringens intresse att denna osäkerhet undanröjdes. Men min förklaring av Svenskt Näringslivs bevekelsegrunder vann ingen förståelse.”


Hotet ska ha utgjorts av regeringens åsikt att statligt ägda företag inte längre kunde vara medlemmar i en organisation som motarbetade den svenska kollektivavtalsmodellen.


Kritiken kommer samma dag som Skop presenterar ökat stöd för tredje mätningen i rad för socialdemokraterna. Partiet får 40,4 procent i decembermätningen och det är en ökning med 1,3 procentenhet jämfört med mätningen i oktober.

 

Thomas Östros och Sven-Erik Österberg, vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, skriver i ett direkt svar som publiceras på Brännpunkt:

”Att Svenskt Näringsliv, som den ena parten på arbetsmarknaden, återkommande gör sitt yttersta för att underminera och motarbeta de spelregler som de själva skrivit under är minst sagt beklämmande.” 

De konstaterar att det Duker vill åstadkomma med inlägget är bland annat att styra Arbetsdomstolen inför det beslut den ska fatta, genom att hävda att EG-domstolens utlåtande är den enda möjliga och rimliga tolkningen.


De menar också att Sverige är för litet för stora konflikter om den svenska modellen.

 

Rimligen är det just denna hållning som gör att socialdemokraterna får det stora stödet bland väljarna när det blivit uppenbart att den svenska modellen ruckas i grunden på grund av den förda politiken.

Av Mattias Josefsson - 7 januari 2008 06:23

Vid årsskiftet bildades fackförbundet Unionen, som är en sammanslagning mellan tjänstemannaförbunden Sif och HTF. Med en halv miljon medlemmar är Unionen det största facket inom det privata näringslivet och kräver nu större inflytande i lönebildningsprocessen.

– Allt för mycket bestäms inom LO, säger förbundsordförande Mari-Ann Krantz i Svenska Dagbladet Näringsliv i dag.

 

I samband med att Sif och HTF beslutade om ett samgående vid kongressen i Västerås i oktober skrev jag:  ”Det nya förbundet lär sträva efter ett större inflytande när nya kollektivavtal ska tecknas 2010 inom ramen för industriavtalet.” 


Redan nu markerar dess ordförande tydligt var det nya förbundet står i frågan:

– Nu när vi är ett så stort förbund kan vi inte finna oss i att märkena för vad vi ska kräva i avtalsförhandlingar sätts i LO-borgen.

 

Hon konstaterar också:

– Vi har fått traska patrull bakom LO ibland, för att komma fram till något gemensamt. Nu måste vi se till att komma fram till att komma fram till betydligt bättre processer.

 

Självförtroendet i det nya förbundet är på topp. ”Kaxig” har varit ett ledord i processen för Unionens födelse, konstaterar Svenska Dagbladets reporter Cecilia Axelsson.

 

Att det råder oenighet inom LO vilken modell som ska gälla vid höjningar av lägsta löner i kommande avtalsrörelse och vilken bransch som ska vara lönenormerande kan knappast ha undgått någon.

 

Mari-Ann Krantz håller inte med om att endast industrin ska vara den lönenormerande sektorn för hela arbetsmarknaden.

– Man kan inte bara prata om industrin. Jag vill vidga begreppet till hela exportsektorn. Ett antal företag inom tjänstesektorn är också utsatta för internationell konkurrens, konstaterar Mari-Ann Krantz.

 

Hon nämner IT-sektorn som ett exempel på en bransch som faller inom det vidgade begreppet.

 

Det blir mycket intressant att följa utvecklingen inför kommande avtalsrörelse, som snart kan vara här. Av olika orsaker pyr det hos både fack och arbetsgivare kring de tecknade avtalen och den omvärld i vilka dessa verkar i. Till hösten ska industrin avgöra om det tredje avtalsåret ska sägas upp. I så fall inleds förhandlingar om nya avtal vid årsskiftet, då eventuellt industrin – eller exportsektorn – ska sätta ett nytt riktmärke.


Fakta Unionen

Unionen har cirka 500 000 medlemmar på 66 000 arbetsplatser. Jag har inte hittat några uppgifter på hur många medlemmar förbunden Sif och HTF förlorade under fjolåret. Antalet medlemmar i a-kassan fram till och med november minskade med sammanlagt 57 733 personer. Det motsvarar 10 procent av de dåvarande förbundens medlemmar i a-kassan och minskningen följer genomsnittet för övriga arbetsmarknaden.

Källa: iaf.se
Ovido - Quiz & Flashcards