Alla inlägg den 16 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 16 januari 2008 18:53

Utredningen om en obligatorisk a-kassa skulle presenteras i den 31 januari. Men utredaren avsåg föreslå ge Skattemyndigheten i uppdrag att ta in pengarna genom avdrag på lön. Det ogillas av regeringen som nu förlänger utredningstiden. För facken är det positiva nyheter i en ideologiskt laddad fråga.

 

Trots omfattande kritik mot en obligatorisk a-kassa tillsatte regeringen en utredning. Från Svenskt Näringsliv bestod kritiken framför allt av att a-kassan borde utsättas för konkurrens och att privata alternativ borde tillåtnas.

 

Från fackligt håll räcker det att snegla över axeln till grannlandet Norge för att dra öronen åt sig. Där har man haft obligatorisk a-kassa i flera år. När a-kassan blev obligatorisk rasade medlemstalen i facken. Är det något som facken inte behöver just nu är det ytterligare hot om medlemsras.

 

Nu har utredaren Sören Öman fått tilläggsdirektiv och ska utreda andra möjligheter att ta in avgiften till en obligatorisk försäkring.

 

Men frågan är inte starkt förankrad hos det svenska folket. Tvärtom. En undersökning som Synovate gjorde på uppdrag av Svenskt Näringsliv i höstas visar att 7 av 10 löntagare vill att a-kassan ska förbli frivillig.

 

Trots det står regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt på sig, precis som i frågan om införandet av ett tak i sjukförsäkringen. Även här har regeringen stött på massivt motstånd från fack, arbetsgivare och försäkringsbolag naturligtvis, som ser en inkomstbringande verksamhet försvinna.

 

Fredrik Reinfeldt utger sig ofta för att vara en lyssnande politiker. Förutom att han hörsammade kraven från rikemanskvarteren om avskaffandet av förmögenhets- och fastighetsskatten, har något lyssnande inte kunnat noteras.

 

Kanske har karln blivit lomhörd, fått vaxproppar i öronen eller så har han på sig de ideologiska skygglapparna.

Av Mattias Josefsson - 16 januari 2008 05:56

Ljudet från nyårsklockorna har precis tonat ut. Bland det första som regeringen tar sig an på det nya året är att dra åt snaran ytterligare kring halsen på den arbetslöse.


Om du är eller blir arbetslös ska du inte vara säker på att de pengar du får från arbetslöshetsförsäkringen är att betrakta som dina. Om det visar sig att a-kassan räknat fel blir du skyldig att betala tillbaka pengarna – med ränta.


Visserligen kan du även i dag bli återbetalningsskyldig. Men för det krävs att du lämnat felaktiga uppgifter eller att med ditt sunda förnuft borde inse att du fått för mycket pengar. 


Räntan är ett nytt grepp och innebär i praktiken att du som arbetslös ska betala för att någon annan gjort fel. Frågan är om det finns någon annanstans i samhället där ett liknande krav är acceptabelt.

 

Reglerna ska träda i kraft den 1 juli i år. Men dessförinnan sänks antalet ersättningsdagar för deltidsarbetslösa till 75 dagar. Det sker den 7 april.

 

Författaren Marcus Birro konstaterade häromdagen på Aftonbladets debattsida:

”Fjärde rikets frontsoldater heter Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Civila offer i detta inbördeskrig är sjuka, arbetslösa, mjältsjuka och ledsna medmänniskor som inte orkar ta den där striden, som inte orkar förklara sin utsatthet, sin sjukdom, eller sin sorgsenhet. Det har blivit skottpengar på alla jävlar som envisas med att falla utanför ramen.”

 

A-kassorna tvingas att alliera sig i detta inbördeskrig. Denna allians uppdrag är att med större lågor på blåslamporna, hårdare åtdragna snaror och vässade knivar intensifiera jakten på villebråden, en jakt som sker inom allt snävare ramar.

Ovido - Quiz & Flashcards