Alla inlägg den 2 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 2 januari 2008 19:04

Hälften av de kommuner och landsting där lönekartläggning gjorts har osakliga löneskillnader. Det visar en undersökning från SKTF. Samtidigt visar siffror från Riksdagens utredningstjänst att den borgerliga politiken ökar könsklyftorna än mer. 

När SKTF frågade landets kommuner och landsting om det finns osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor bland personalen svarade 50 procent att så var fallet.

 

I Stockholm ökar nu klyftorna nu än mer visar en undersökning som Riksdagens utredningstjänst gjort på uppdrag av miljöpartiet och som presenteras på Brännpunkt i Svenska Dagbladet i dag.

 

Resultatet visar att inkomstskillnaderna mellan könen med ytterligare 2 800 kronor per år på grund av regeringens politik och politiken från den borgerliga majoriteten i Stockholms stad.

 

Analysen bygger på regeringens och Stockholms stads skattesänkningar samt bland annat avskaffad skattereduktion för a-kassan, sänkningen av sjukersättningen och föräldraförsäkringen. När ersättningen för deltidsarbetslösa begränsas i april slår även detta främst mot kvinnor.

Av Mattias Josefsson - 2 januari 2008 06:43

Detta är en fortsättning på mina tidigare inlägg:

 

1. Sjunkande medlemstal ställer facken inför strategiska vägval

2. Struktur för en systematisk facklig marknadsanalys

3. En strategisk analys av den fackliga målgruppen


 

Efter att ha slagit fast vilken strategisk – psykografisk – målgrupp informationen ska riktas till blir nästa steg att analysera hur informationen presenteras för så att den attraherar målgruppen.

 

Micael Dahlén och Fredrik Lange tar sin bok ”Optimal marknadskommunikation” upp flera målgruppsegenskaper som påverkar innehållet, bland annat:

 
  • Demografi*
  • Socioekonomi                      
  • Livsstil
  • Värderingar
  • Kultur
  • Språk
  • Behov

(* Notera; jag använde den demografiska aspekten i den strategiska processen men då ur ett organisationsperspektiv. Här används den ur konsumentens perspektiv.)


Bland annat slår Dahlén och Lange fast att ”vi tenderar att tycka om andra människor som är lika oss själva”. (sid. 167.)

 

Robert B. Cialdini för ett liknande resonemang i boken ”Påverkan”, som jag också haft förmånen att hinna läsa under julhelgen. Bland annat skriver han att ”härmapor är vi allesammans” och att ”vi tycker om människor som liknar oss” (sid.138 och sid.170)

 

Dahlén och Lange konstaterar även att formen för informationen är avgörande. De skriver:

 

”Om formen inte är den rätta så spelar det ingen roll hur bra innehållet är i reklamen (informationen/min anm.), för då kommer målgruppen inte att ta det till sig.” (sid.158)

 

En del konsumenter har ett stort behov av stimulans medan andra stöter bort mycket information och kräver begränsad information för att ta den till sig. Vissa konsumenter är att betrakta som noviser medan andra har mer kunskap. Dessa kallar Dahlén och Lange för experter.

 

Boken jämför olika inriktningar på budskap som attraherar de olika målgrupperna. Exempelvis tilltalas novisen av nyttoinriktad, övergripande information och är inte intresserad av att interagera. Experten däremot kan sålla i stora mängder information och interagerar gärna.

 

Avslutningsvis

I de fyra inlägg som jag i och med detta har gjort med utgångspunkt av doktorsavhandlingen ”Learning from members. Tools for strategic positioning and service innovation in trade unions.” gjord av Sif:s förbundsekonom Hans Björkman 2005 resonerar jag om det fackliga medlemskapet ur ett marknadsperspektiv.

 

Björkman har i sin avhandling också med en annan viktig del att ta hänsyn till för den fackliga organisationen och som jag har utelämnat. Han beskriver en modell som bland annat innehåller tjänsteinnovationer, det vill säga nya tjänster som är framtagna efter att den fackliga organisationen lyssnat till konsumentens (medlemmens) och de presumtiva konsumenternas erfarenheter och önskningar. Innovationerna placeras i en tjänsteportfölj och kommuniceras till mottagaren – konsumenten. 


Referenslitteratur:
Ovido - Quiz & Flashcards