Alla inlägg den 21 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 21 januari 2008 18:35

Fackens alldeles egna Kurt Olsson-gäng finns nu på nätet. Gruppstyrelsen på Rullar RK på SKF i Göteborg har börjat sända podcastradio i programmet Radio Rullen. På ett härligt sätt blandar de allvar och skratt.

 

För många är fackliga och politiska frågor synonymt med ord som tråkigt, ”träigt” och trist. Men även den mest inbitne motståndare tvingas ge vika och dra på smilgroparna när Klas Larsson, Magnus Forsling och Christian Andersson drar igång Radio Rullen.

 

Även om julstöket är över är det ändå värt att lyssna till julklappstipsen från skyddsombudet Magnus Forsling från december.

 

Gôrbra gubbar. Ge mig mer!

 

Om du intresserad av att få senaste sändning av Radio Rullen direkt i din inkorg skicka ett mejl till: christian.x.andersson@skf.com


Har du tips på andra roliga fackliga eller politiska länkar? Skicka till mig: mat.josefsson@gmail.com

Av Mattias Josefsson - 21 januari 2008 06:25

Reallönerna inom industrin har de senaste tio åren stigit med 25 procent, visar en rapport från Facken inom industrin. Det är resultatet av ansvarsfulla fackliga lönekrav som verkat i samklang med en lika ansvarsfull politik. I dag är verkligheten en annan. Flera fack vill bryta upp industriavtalets dominans och politiken är mer lättsinnig. Frågan är om det gångna decenniet blir en parentes eller om reallönerna får fortsätta gro.

 

Frukten av industriavtalets lönevillkor det gångna decenniet är svårslaget. Vi får gå tillbaka till 1950- och 1960-talen då folkhemmet byggdes för att hitta motsvarande reallöneökningar i Sverige. Under perioden 1976-1993 var reallöneökningen 0 procent. Sedan dess har reallönerna ökat med i snitt 2,2 procent per år.

 

Rapporten är ett sätt att bekräfta för omvärlden att den modell vi har i dag är framgångsrik. Flera vill rucka i modellen – både från politiskt håll och fackligt.

 

Det största facket i industrisamarbetet, det nybildade Unionen, vill exempelvis definiera om vilken sektor som ska vara lönenormerande.

– Man kan inte bara prata om industrin. Jag vill vidga begreppet till hela exportsektorn. Ett antal företag inom tjänstesektorn är också utsatta för internationell konkurrens, konstaterade Mari-Ann Krantz i en intervju i Svenska Dagbladet i början av året.

 

Men den största dragkampen pågår inom LO där flera fackförbund är trötta på att rätta sig efter industrins förutsättningar. I höstas enades nio fackförbund utanför industrin om en gemensam utgångspunkt inför kommande avtalsrörelse. Var denna dragkamp slutar återstår att se.

 

Från politiskt håll görs nu flera oansvariga övergrepp som kan komma att påverka förutsättningarna för lönebildningen i Sverige. För det första har den disponibla inkomsten under det senaste året varit oansvarigt expansiv. Det äventyrar inte bara reallöneökningar utan även på sikt arbetstillfällen och svensk industris konkurrenskraft. Sverige har i dag den högsta inflationen på 14 år och den löneökning som löntagarna fått i lönekuverten det senaste året äts nu upp av inflationen.

 

Trots kraftiga protester från bland annat industrins fackförbund beslutade riksdagen strax innan jul om en differentierad arbetslöshetsavgift som träder i kraft den 1 juli i år. Beslutet gör det omöjligt för facken att avgöra hur höga lönekrav de ska ställa för att uppnå reallöneökningar i flerårsavtal. Följden blir krav om kortare avtalsperioder för att reallöneökningar ska kunna säkerställas. Därmed påverkas stabiliteten på arbetsmarknaden.

 

Ett står klart. De senaste tio åren har gett pluring i plånboken. Var framtiden ger går kanske tyda bland stjärnorna. Men för oss som inte kan utläsa något återstår att vara med och påverka – eller bara att vänta och se.

Ovido - Quiz & Flashcards