Alla inlägg den 9 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 9 januari 2008 19:50

Svenskarna är Ica trogna trots köttfärsskandalen. I december steg försäljningen med 5 procent medan jämförbara butiker uppvisade en ökning på 3,4 procent. Det rapporterar E24. Någon dag efter att Janne Josefsson avslöjat fusket konstaterade jag att Ica har ett för starkt varumärke för att ta skada av några köttfärspaket.

 

Svensken har en stark relation till Ica genom bland annat den mångåriga reklamen med Ica-Stig & Co. Det förtroendekapital som denna relation innebär har varit Icas räddning.

 

Strax innan jul presenterade Svenskt Kvalitetsindex, SKI, sin årliga undersökning av dagligvaruhandel. Solklar etta var Ica, i botten skräpade Lidl.

 

Ica har klarat sig också mycket tack vare en bra krishantering. I stora drag har ledning och handlare följt krisen kommunikativa ledord öppenhet, ärlighet och handlingskraft. Det minimerar krisen.


Läs också:

Köttfärsskandalen drabbar leverantörerna värst

Av Mattias Josefsson - 9 januari 2008 06:19

Den som blir sjuk i dag får mindre i sjukpenning än vad en person med samma ersättning fick för två år sedan. Det visar siffror från Riksdagens utredningstjänst.

– Rättvist, anser ansvarig minister Christina Husmark Pehrsson i DN.

Sjukt menar jag.

 

Den som tjänar 16 000 kronor per månad har fått sänkt ersättning med 364 kronor per månad. För den som tjänar 25 000 kronor i månaden motsvarar sänkningen 560 kronor per månad.

 

Regeringen vill nu också sänka sjukpenningen från 80 till 75 procent efter ett år. Det innebär en minskning på nära 1 100 kronor per månad vid en månadslön på 16 000 kronor.

 

För den som tjänar 25 000 kronor i månaden blir sänkningen 1 680 kronor per månad.

 

Detta kan sättas i relation till det miljardregn som de rikaste i landet har fått genom avskaffandet av både fastighetsskatten och förmögenhetsskatten.

 

Bara slopandet av den sistnämnda skatten ger landets rikaste fem miljarder kronor mer. I Danderyd kan invånarna inkassera 600 miljoner kronor på pluskontot. Det visar beräkningar som gjorts av Jens Lundberg, förbundsstyrelseledamot i SSU, som presenteras i senaste numret av Tvärdrag.


Samtidigt som statskassan är sprängfylld har regeringen sänkt ersättningen till dem som behöver stöd och gett till landets mest välbärgade. Att i det läget ta ordet rättvisa i sin mun är magstarkt. Rimligen har rättvisan i Sverige anno 2008 blivit sjuk – nivån på det som kallas rättvisa har i alla fall sjunkit.

Av Mattias Josefsson - 9 januari 2008 06:08

Manpower kan i framtiden tvingas att använda utländska avtal för att klara konkurrensen. Detta som direkt följd av EG-domstolens utlåtande i Lavalmålet. Det säger vd:n Lars Fortseth till LO-tidningen.

 

Effekten av Lavalmålet lär dröja ett tag. Men blir konsekvensen att konkurrensneutraliteten sätts ur spel tvingas Manpower, som är ett globalt företag, att tänka om, resonerar han.

– Om utländska bemanningsföretag kan verka i Sverige med betydligt lägre löner då får även Manpower Sverige tänka om, säger Lars Forseth till LO-tidningen.

Lösningen kan i så fall bli att ”flagga ut” Manpower och byta de svenska avtalen mot billigare utländska, konstaterar han.
– Hur skulle det se ut om det åttonde största företaget räknat utifrån antalet anställda i Sverige går i konkurs för att vi använder svenska kollektivavtal, frågar sig Lars Forseth.

 

De mest anmärkningsvärda slutsatserna kring Lavalmålet drog TCO:s ordförande Sture Nordh nyligen som nyligen i DN avfärdade målet som en liten pseudofråga.

– Den berör bara en liten del av arbetsmarknaden, sade han.


Läs också:

Manpower oroas för utländsk låglönekonkurrens

Ovido - Quiz & Flashcards