Alla inlägg den 19 januari 2008

Av Mattias Josefsson - 19 januari 2008 06:34

Att SVT:s tittarsiffror går kräftgång är i sig ingen nyhet – och inte förvånande. Som Sveriges största tv-kanal blir man också den störste förloraren när hela branschen utsätts för hårdare konkurrens med fler kanaler och möjligheter att ta till sig information. Martin Jönsson, Svd:s expert på reklam och medier, missar dock i sin analys av flykten från Aktuellt att många tv-tittare i stället har blivit tv-klickare.

 

Martin Jönsson konstaterar på sin blogg att SVT:s Aktuellt 21-sändning har förlorat var femte tittare på ett år. Från en tidigare snittpublik på 743 000 tittare får redaktionen i dag nöja sig med 588 000 tittare.

 

I dag har inte tv:ns nyhetsförmedlare alls samma monopolställning som för bara något år sedan. Samma nyheter kan konsumeras på en rad olika sätt, exempelvis via webb-tv och mobil-tv. Tv:n har inte en lika naturlig och framskjuten placering i dag som tidigare.

 

När en hel sektor går tillbaka är det – allt annat lika – branschettan som får ta mest stryk. Samma fenomen gäller inom alla näringsgrenar. Skulle hela exempelvis resebranschen utsättas för konkurrens och bli mindre ”het” är Fritidsresor klar kandidat till största förlorare. Omvänt vinner Fritidsresor på om hela branschen växer.

 

Detta är givetvis inte hela förklaringen till varför SVT:s tv-tittarsiffror sjunker. På en ständigt förändrande marknad handlar det att hela tiden erbjuda det kunden vill ha. Vi kan nu tydlig se strömningar från traditionellt tv-tittande till tv-klickande, det vill säga man konsumerar tv via datorn.

 

Aktuellt bjuder numer också tydligt in tittaren till nätet där det förutom den vanliga sändningen även finns fördjupande- och ”bakomkulisserna” material, ett tydligt exempel på att marknaden oavbrutet söker nya vägar.

 

Därför känns Martin Jönssons argument som bara bygger på siffror om tv-tittande från MMS som något enögt. För att få hela bilden av hur nyhetskonsumenten intar sin dagliga dos av nyheter behöver även tv-klickande räknas in – och det mobila tittandet.

 

Det SVT förlorat på gungarna kan de hämta hem på karusellerna. Själv tillhör jag dem som gärna klickar i mig Aktuellt när jag missat att bänka mig framför tv:n klockan 21.00 Det har att göra med att jag efterfrågar kvalitet och trovärdighet på nyheterna och nyhetsförmedlaren. Och där är Aktuellt fortfarande klar etta – utan sjunka siffror – i alla fall inte i mina mätningar.

Ovido - Quiz & Flashcards