Direktlänk till inlägg 24 januari 2008

Ansvarslöst att fira jul avtalslöst, HRF!

Av Mattias Josefsson - 24 januari 2008 05:48

För drygt ett år sedan stod Hotell- och restaurangfacket, HRF, på barrikaderna i Göteborg och stred för ett kollektivavtal på salladsbaren Wild n´Fresh. Ett år senare firar förbundsstyrelsen in julen på ett avtalslöst pensionat.

 

HRF slog på stora trumman i samband med blockaden av salladsbaren i Göteborg. Wild n´Fresh skulle underteckna ett avtal, och därmed punkt. HRF stod på sig, trots att det blåste riktigt hårt en tid. Hedervärt. I dag har salladsbaren en ny ägare och kollektivavtal.

 

HRF framstod i och med fajten i Göteborg som nästintill fundamentalistiska anhängare av kollektivavtal. Därför blir ledningens julfirande på avtalslösa Blaxsta gård desto allvarligare.


Visserligen är gården familjeägd utan anställda och undantas därför från krav på kollektivavtal. Men i diskussionen på arbetsplatsen försvinner lätt detta faktum och förbundets yttersta spets - de förtroendevalda - ställs inför en nästintill omöjlig och helt onödig situation.

 

Ser man till det inträffade ur ett varumärkesperspektiv har HRF gjort samma misstag som moderaterna även om denna händelse är av blygsammare mått; identiteten stämmer inte överens med förbundets profil och image.

 

Det finns en risk att händelsen smittar av sig på andra fack. Därmed behöver andra fackförbund agera. Först och främst genom intern kommunikation och berätta om det inträffade. Anställda behöver också få klart för sig vilka regler som gäller internt och vilket kontrollsystem som finns för att något liknande inte ska inträffa i det egna förbundet.

 

Julskandalen sker också vid en ytterst kritisk tidpunkt för Hotell- och restaurangfacket. HRF är det LO-förbund som tappat flest medlemmar under det senaste året i förhållande till sin storlek. Var femte medlem har flytt HRF. Förbundet behöver hålla i slantarna och satsa på att värva medlemmar och teckna fler avtal.

 

Men i och med det inträffade har HRF satt sig i offside. Förbundet har byggt en egen kommunikativ barriär som man måste ta sig igenom för att komma ut med sitt egna budskap. Om HRF hade planer på att göra en kampanj om medlemskap eller tänkte köra en drive mot arbetsgivare att teckna avtal gör förbundet lämpligast i att ställa in det. Åtminstone en tid framöver till historien har fått ebba ut. Dessutom behöver förbundet upprätta rutiner för att något liknande inte händer i framtiden.

 
 
Christian

Christian

24 januari 2008 21:25

"Vi ville gärna gynna ett nytänkande småföretag." Var Maud med på middagen? Det låter som henne… Detta påverkar inte bara HRF negativt utan även oss andra.

http://www.anderssonch.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards