Alla inlägg den 14 september 2007

Av Mattias Josefsson - 14 september 2007 07:47

Sent i går kväll kontakta statminister Fredrik Reinfeldt mig och frågade om jag kan hjälpa till att utforma en jobbannons åt honom och regeringen. Jag tackade ja och har nu skrivit ihop ett utkast men jag vet inte om jag är lite för tuff i kriterierna. Jag behöver dina synpunkter så fort som möjligt. Tack på förhand!


Regeringen söker minister

Moderata samlingspartiet innehar tillsammans med centern, folkpartiet och kristdemokraterna sedan cirka ett år tillbaka regeringspositionen i Sverige.

 

Nu söker vi dig som har moderata värderingar och som kan tänka dig att bli minister i vår regering.

  

Dina främsta arbetsuppgifter:

I dagsläget oklart beroende på vem som hoppar av härnäst. I nuläget ligger dock jobbet som handelsminister nära till hands. Vår nuvarande, och tredje handelsminister inom loppet av ett år, försöker att slå nytt rekord i kortast tid på posten.

 

Vi söker kandidater med följande profil:

  • Du ska ha betalt din tv-licens till Radiotjänst i Kiruna.
  • Du ska ha anmält alla dina aktieaffärer enligt gällande lagstiftning.
  • Du ska aldrig ha anlitat svart arbetskraft.
  • Du ska inte ha hållit på med olovlig byggnation, det vill säga svartbygge.
  • Du ska inte ha pysslat med avancerad skatteplanering.
  • I övrigt ställs inga specifika krav.
 

Skicka din ansökan till Regeringen senast den 1 oktober. Märk talongen ”En udda moderat”.

Av Mattias Josefsson - 14 september 2007 06:51

Och så var det dags för ytterligare en försämring i socialförsäkringssystemet. Från och med den 1 januari nästa år sänker regeringen sjukpenningen för alla. För dem som är sjukskrivna längre än ett år blir det ännu tuffare.

 

Svensken lägger 118,1 miljoner timmar per vecka på jobbet. Det är en ökning med 5 procent jämfört med samma period förra året. Det visar alldeles färsk statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

 

För någon vecka sedan skickade samma statistikbyrå ut ett pressmeddelande med rubriken All-time-high i antalet sysselsatta.

 

Detta verkar ha gått statsminister Fredrik Reinfeldt och socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson spårlöst förbi. När Sveriges Radios Eko frågar Reinfeldt om varför regeringen nu sänker ersättningen svarar han:

– Skillnaden mellan att jobba och att inte jobba kommer att växa, det är den politik vi för. Drivkraften för arbete har varit otydlig.

 

Otydlig? Där tappade han mig.

 

Om det nu är så otydligt att statsministern anser sig tvingad att göra en ändring i socialförsäkringen, hur kommer det sig då att vi svenskar spenderar närmare 120 miljoner timmar i veckan på jobbet? Varför sjukskriver vi oss inte istället?

 

Bäste statsminister, du underskattar moralen hos det svenska folket. Vi behöver inte drivkraftas till jobbet – vi går dit ändå.

 

Den borgerliga regeringen för något som det närmaste kan klassas som en spanking-politik, som drabbar de värst utsatta. Inte nog med att de mitt under brinnande högkonjunktur ökat antalet långtidsarbetslösa och dessutom sänkt deras ersättning. Nu ger de sig på de sjuka och svaga i samhället.

 

LO:s vice ordförande Erland Olausson säger i en kommentar:

– Förslaget riktar sig mer mot den sjukskrivnes plånbok än på att rusta denne för ett jobb på arbetsmarknaden. Det ställs höga krav på de sjukskrivna - de ska bli friska snabbt, rehabilitera sig själva och på egen hand hitta ett nytt arbete om de inte har hälsa nog att gå tillbaka till arbetet som de blev sjukskrivna från.

 

Sveriges Radio har räknat på vad regerings förslag innebär och kommit fram till att den som har en lön på 25 000 kronor i månaden, får omkring 300 kronor mindre när han eller hon är sjuk. Efter ett år får den som fortfarande är sjukskriven en sänkning från 80 till 75 procent av inkomsten. För samma person blir det 1 400 kronor mindre att leva på. 

 
Ovido - Quiz & Flashcards