Alla inlägg den 17 september 2007

Av Mattias Josefsson - 17 september 2007 20:14

Regeringen vill införa sekretess kring inkomstgarantier för statsråd och statliga chefer. Frågan som nu är ute på remiss får skarp kritik i ett utlåtande från Journalistförbundet.

Hittills har statsminister Fredrik Reinfeldt och hans ministrar inte låtit sig påverkas värst mycket av folket eller av olika instanser när de gett uttryck för sina åsikter i olika frågor. Namnlistor, demonstrationer och remissvar har för det mesta viftats undan som en störande fluga. Vi minns protesterna mot försämringarna i a-kassan i slutet av förra året då drygt 250 000 personer skrev på LO:s namninsamling.


Så jag undrar om Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén får gehör för sina högst relevanta synpunkter.

– Allmänheten har rätt att få insyn i hur allmänna medel förvaltas. Det blir kontraproduktivt när politiker och andra beslutsfattare vill hemlighålla sina egna villkor. De borde för sin egen skull avstå från att mörka sina förmåner eftersom sekretess ökar ryktesspridningen och på sikt politikerföraktet.


Statsminister Fredrik Reinfeldt brukar beskriva sig själv som ”en lyssnande politiker”. Av det har vi inte sett mycket det gångna året vilket också avspeglas inte minst i Sifo:s senaste opinionsundersökning. I dag är sossarna som ensamt parti större än regeringspartierna tillsammans. Kanske har denne lyssnande politiker åkt på en rejäl vaxpropp och måhända använder han solglasögon när öppnar lönekuvertet i hopp om att kunna mörka sin inkomst.

 
Ovido - Quiz & Flashcards