Alla inlägg den 26 september 2007

Av Mattias Josefsson - 26 september 2007 18:33

I morgon är det en vecka sedan den borgerliga regeringen lanserade idén om att från och med årsskiftet stoppa möjligheten för långtidssjuka att med hjälp av avtalsförsäkringar, få mer än 75 procent av lönen när de varit sjuka i ett år. Mig veterligen är TCO:s ordförande Sture Nordh den ende inom hela fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen som över huvud taget har reagerat.  

Följande är hämtat från Ekot på Sveriges Radios hemsida:

– Möjligheten att komma tillbaka till ett jobb snabbare bestäms inte av att man får en sämre ersättning. Dessutom är det så att regeringen med det här förslaget bryter möjligheten för fackliga organisationer att träffa avtal för sina medlemmar.

– Det gör man genom att införa en lagregel som upphäver redan träffade överenskommelser om förbättringar av sjukförsäkringen.

 

Efter en vecka är detta den enda kommentar som hela fackföreningsrörelsen mäktat med att yppa om regeringens angrepp på förhandlingsrätten.

 

LO lyckades inte ens få ut ett pressmeddelande med en kommentar. Man kan undra om Landsorganisationen, eller något av de tillhörande förbunden, inte anser att frågan så pass principiellt viktig att den är värd att kommentera.

 

Centralt verkar frågan redan vara överspelad. Nu tjafsar istället förbunden inom LO om avtalsrörelsen 2010 ska innehålla krav om jämställdhetspotter eller inte.

 

Visst är det bra att ha framförhållning och lägga upp strategier inför framtiden. Men det hindrar inte någon facklig organisation från att reagera på det som händer här och nu.

 

Välkomna ner på jorden till år 2007. Det är dags att ta tag i den verklighet som gäller här och nu för era medlemmar. Försäkringar som medlemmarna betalat genom att avstå en del från löneutrymmet är på väg att stjälas från dem. I farozonen ligger både den förbättrade sjukförsäkring i form av Avtalsgruppsjukförsäkring, AGS och delar av Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA.

 

Man kan också tycka att anrika klubbar som exempelvis Volvo, Scania och SKF åtminstone skulle kunna få till ett uttalande. Men inte då. Det är tyst. Den som är tyst samtycker, brukar det heta.

 

Regeringens politik syftar till att få löntagarna att tiga på arbetsplatserna. Det verkar banne mig som om de lyckats tysta hela facket. En spark i arslet är vad ni behöver! Ryck upp er nu för fan och låt oss få se lite jävlar anamma!

 

Ovido - Quiz & Flashcards