Alla inlägg den 2 september 2007

Av Mattias Josefsson - 2 september 2007 07:22

Alla ekonomiska siffror pekar åt rätt håll för Sverige. Det konstaterar Ekonomistyrningsverket, EVS, som ånyo skruvar upp sina prognoser. Verket räknar nu med att staten gör ett överskott på drygt 90 miljarder kronor i år. Så sent som i juni beräknades pluset till 69 miljarder kronor. Sverige går som tåget – ändå stiger långtidsarbetslösheten.

 

Aldrig i modern tid har staten haft så stora överskott i finanserna som nu. Det skriver EVS i sin prognos. Verket räknar med att statens budgetöverskott summerar till 330 miljarder kronor 2007 – 2010.


I sin prognos kalkylerar verket med att statsskulden minskar kraftigt under perioden, från 37 procent i år till under 25 procent i slutet av 2010. Så låg har den inte varit sedan slutet av 1970-talet. 

Yvonne Gustafsson på EVS säger:

– Om skuldkvoten sjunker ned mot 25 procent så är det anmärkningsvärt.

 

Ekonomistyrningsverkets prognos befäster bilden av att svensk ekonomi ångar på för fullt. Färsk statistik från Handelns utredningsinstitut visar att detaljhandeln steg med 8,3 procent i juli jämfört med förra året. Andra prognoser pekar på att Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, växer med drygt 3,5 procent i år och 3 procent nästa år.


Men trots alla positiva ekonomiska rapporter så stiger långtidsarbetslösheten i Sverige. Sedan årsskiftet har antalet personer som varit arbetslösa under en längre period ökat med 7 000 personer. I dag klassas 55 000 människor som långtidsarbetslösa.

 

Det kan inte vara något annat än ett resultat av politisk oförmåga. En regering kan aldrig få bättre förutsättningar att hjälpa människor till jobb – bort från utanförskapet. Men den nuvarande politiken har misslyckats.


Det sägs att alla kan vara ledare i framgång, men få i motgång. Det finns all anledning att se över detta uttryck.


Eller för att uttrycka sig koncist: Finn fem fel; Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Lars Leijonborg, Göran Hägglund och stigande långtidsarbetslöshet under brinnande högkonjunktur.

 
Ovido - Quiz & Flashcards