Alla inlägg den 19 september 2007

Av Mattias Josefsson - 19 september 2007 08:02

– Arbetsgivarna skulle faktiskt kunna hävda att vissa fackliga konflikter strider mot huvudavtalet. Men jag tänker inte ge några exempel. Det får arbetsgivarna själva komma på. Men det kan vara dags att vi ser över huvudavtalet.

Det säger LO:s förste vice ordförande Erland Olausson till Kommunalarbetaren.

 

LO är öppna för att se över huvudavtalet, det så kallade Saltsjöbadsavtalet från 1938. I flera debattartiklar har LO:s Wanja Lundby-Wedin den senaste tiden försökt locka Svenskt Näringslivs Urban Bäckström till förhandlingsbordet.


LO kan tänka sig att diskutera varseltider, medlare och när en opartisk ordförande ska kallas in, uppger Erland Olauson till Kommunalarbetaren. Men att begränsa strejkrätten är det inte tal om. 

Svenskt Näringsliv å sin sida kräver lagstiftning om begränsning av strejkrätten. De får stöd av centern. Folkpartiet vill också se över arbetsmarknadslagstiftningen.


Hittills har arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och moderaterna inte visat något större intresse av att förändra konflikträtten. Antagligen mycket tack vare den djupa förankring som konflikträtten har hos den svenska befolkningen. Även om denna fick sig en allvarlig törn i samband med blockaden av salladsbaren i Göteborg i slutet av förra året.

 

LO:s avsikt är att få igång förhandlingar som förhoppningsvis kan leda till ett ökat lugn på arbetsmarknaden och stävja den politiska press som facken i dag upplever ifrån flera av de borgerliga partierna.

 

Men Urban Bäckström spelar svår att nå. Och visst har han sina randiga och rutiga skäl. Efter en misslyckad avtalsrörelse är motviljan att sätta sig i nya förhandlingar så tätt inpå stor. Dessutom kan den som bidar sin tid få ett bättre förhandlingsläge.


Att LO väljer att öppna för förhandlingar är bra men inte nog. Det krävs också en motoffensiv mot näringslivet opinionsbildning. Av denna har vi ännu inte sett röken.


Ovido - Quiz & Flashcards