Alla inlägg den 4 september 2007

Av Mattias Josefsson - 4 september 2007 06:30

Facket ska inte få ta till stridsåtgärder för att få till ett kollektivavtal på en arbetsplats där ingen är med i facket. Det ansåg ombuden på centerstämman i Kalmar. Facket själva har en avgörande roll om centern ska kunna övertyga övriga borgerliga partier i regeringen om en förändring. Nu handlar det för facket om att spela bollen rätt.

 

I fredags antog centern sitt nya jobbprogram En modern svensk modell. Det drygt 40-sidiga dokumentet innehåller ur ett fackligt perspektiv en rad kontroversiella skrivningar.

 

När tv-nyheterna på fredagskvällen rapporterade om jobbprogrammet visades bilder från fackets blockad av salladsbaren Wild n´fresh i Göteborg i slutet av förra året. Det var ingen tillfällighet. Konflikten är till stor del det som ligger bakom centerns beslut.

 

Att beslutet medför att garantin för att företag konkurrerar på likvärdiga villkor upphävs, nämndes inte under nyhetsinslagen. Inte heller att följden kan bli att mindre arbetsgivare utövar påtryckningar mot anställda att inte gå med i facket.

 

På en rak fråga från IF Metalls ordförande Stefan Löfven skriver statsminister Fredrik Reinfeldt i ett svar i förra veckan att:

”En övergång till en ordning där regeringen dikterar villkoren för facklig konflikträtt och löneutveckling är inte önskvärd. Därför finns det inte heller idag några planer från regeringens sida att via lagstiftning ändra på vad som nu gäller på dessa punkter på den svenska arbetsmarknaden.”

 

I dag har kollektivavtalet en stark ställning hos svenska folket. Men ponera att facket genomför fler stridsåtgärder och framställs som den store David som använder ”maffiametoder”, precis som i fallet med salladsbaren. Det kommer att påverka svenska folkets inställning till facket, till fackets möjligheter och till kollektivavtalet.

 

Reinfeldt kan då i skydd av fackets egna misslyckanden inta en ny hållning:

”Vi har den senaste tiden sett en rad fall som bekräftar att facken inte klarar av att hantera den konflikträtt som dagens lagstiftning tillåter.”

 

Snart tillträder Jan Björklund som ny ledare för folkpartiet – en person känd för sina hårda nypor och som ideologiskt sett antagligen inte har något emot att stödja Reinfeldt i en omsvängning i denna fråga.

 

Kristdemokraternas Göran Hägglund är i dag inte helt främmande för en förändrad lagstiftning.


Facken sitter då i en rävsax. Antingen att med kniven mot strupen inleda förhandlingar med Svenskt Näringsliv, att tvingas se på när lagen förändras eller helt enkelt sluta försöka teckna kollektivavtal med arbetsgivare som inledningsvis tvekar.

 

Förbunden inom LO har beslutat att gå tuffare fram mot arbetsgivare som vägrar teckna kollektivavtal. Rimligen behöver LO:s förbund tänka igenom en gemensam strategi för hur man ska förklara sitt arbete för företagare och allmänheten.

Ovido - Quiz & Flashcards