Alla inlägg den 16 september 2007

Av Mattias Josefsson - 16 september 2007 18:30

För ett år sedan hade hela 90 procent av småföretagarna förväntningar på att företagsklimatet skulle bli bättre med den nya regeringen. I dag upplever 66 procent att det är oförändrat eller till och med att företagsklimatet försämrats av den nya regeringen. Det visar en undersökning som Företagarförbundet nyligen presenterade.


Förbundets webbenkät besvarades av drygt 1 600 småföretagare. En del av de som svarat skräder inte med orden:


 ”Den enda förändring vi märkt är att vi blivit av med hälften av företagsstödet. Jag vill summera känslan i ”mycket snack och ingen verkstad”! Känslan med den nya regeringen är att sakerna stannar på powerpointstadiet och aldrig får effekt.”


”Vi hade tidigare en viss skatterabatt, men den har regeringen tagit bort. Det har alltså blivit högre skatt med den nya regeringen!!!” 


Företagarförbundet konstaterar att högerregeringen presterar sämst i de frågor som småföretagare tycker är viktigast. Lägst betyg får regeringen i de frågor som rör arbetsgivar­avgiften och regelförenklingar.


Nu vill småföretagarna ha tillbaka den gamla politiken.

– Regeringen borde ha behållit 5 procent rabatt på arbetsgivaravgiften för företag med en total lönesumma på upp till 740 000 kronor, säger Camilla Littorin i en intervju med Svenska Dagbladet.


Camilla Littorin är förbundssekretare i Företagarförbundet och syster till arbetsmarknadsminister Sven Otto.


Man kan tänka sig att det diskuteras en hel del och att det antagligen smäller i dörrarna när Littorins samlas för söndagsmiddag.


Camilla och småföretagarna vill alltså ha tillbaka den tidigare förda politiken. De är långt ifrån ensamma. I en Sifo-undersökning publicerad i dag i Svenska Dagbladet får socialdemokraterna som ensamt parti ett större stöd bland väljarna än vad högerregeringens samtliga partier får tillsammans.


Men vad hjälper det. I morgon är vare sig arbetsgivaravgiften sänkt eller regeringen utbytt.

Ovido - Quiz & Flashcards