Alla inlägg den 13 september 2007

Av Mattias Josefsson - 13 september 2007 14:24

En generös a-kassa ökar produktiviteten och förbättrad jobbmatchningen. Det konstaterar OECD i sin rapport Employment Oulook. En rejäl bakläxa för den politik som nu bedrivs.

 

Bland liberala ekonomer och förstå-sig-påare har det hittilldags funnits en vedertagen sanning om att höga ersättningsnivåer vid arbetslöshet leder till en försoffning hos den arbetslöse.

 

Tesen hos dessa Adam Smith-frälsare och teorin hos den nuvarande högerregeringen är att de sänkta nivåer som ökar trycket på de arbetslösa att söka jobb är sunt för samhällsekonomin.

– De har i hög grad byggt sin politik på vetenskapligt beprövad kunskap, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO till Svenska Dagbladet.

 

Dessa vetenskaper har nu pulveriserats när ny forskning visar att denna gamla teori är just gammal, förlegad och felaktig och som rimligen hör hemma i industrisamhällets vagga.

 

Med generös a-kassa behöver inte den arbetslöse att ta första lediga jobb, utan kan söka ett arbete som motsvarar hans eller hennes kompetens. Det ger en högre jobbtillväxt i riskfyllda, högproduktiva delar av ekonomin och gynnar samhällsekonomin som helhet, slår OECD fast i sin rapport.

 

En låg ersättning ökar även de inlåsningseffekter som den borgerliga regeringen säger sig vilja motarbeta.

 

En lägre ersättning ökar den ekonomiska risken att lämna ett relativt säkert jobb för att prova på ett mer produktivt men också osäkrare arbete, konstaterar OECD i sin rapport.

 

De borgerliga partierna brukar inte vara främmande för undantagsregler på arbetsmarknaden. Mitt förslag är att regeringen inför en massiv undantagsregel som gör att så gott som alla arbetslösa undantas från nuvarande a-kasseregler.

 

Nuvarande a-kasseregler kan istället inskränkas så att de endast omfattar de ministrar som statsminister Fredrik Reinfeldt gör sig av med. Med nuvarande takt lär det ändå bli så pass många avdankade ministrar under mandatperioden att det borde fylla begäret av att bedriva en aktiv piskpolitik.

 

För oss övriga behöver a-kassan inte vara baserad på de avdammade osynliga händernas teorier från 1700-talet utan hellre på forskning och rön från 2000-talet.

Ovido - Quiz & Flashcards