Alla inlägg den 11 september 2007

Av Mattias Josefsson - 11 september 2007 19:27

Sedan årsskiftet har antalet långtidsarbetslösa ökat med 7 000 personer. Det visar dagsaktuella siffror från Arbetsmarknadsverket. Bland ungdomar har långtidsarbetslösheten tredubblats på ett år.

 

I valrörelsen förekom ett ord mer än andra – utanförskap. Den dåvarande oppositionens främste ledare Fredrik Reinfeldt såg som främsta uppgift och lovade svenska folket att bekämpa just detta utanförskap. Löftet upprepades gång på gång och blev till slut som ett mantra.

 

Orden föll väljarna i smaken. Utanförskapet var inte välkommet. Reinfeldt och högerpartier fick väljarnas förtroende att utrota detta hemska. Det var Sverige anno 2006.

 

I dag, ett år senare har långtidsarbetslösheten trots god konjunktur stigit. Långtidsarbetslösa har fått sin ersättning sänkt till 65 procent av sin tidgare lön. Fler människor står i dag längre ifrån arbetsmarknaden än för ett år sedan. Det är pinsamt dåligt och ett svek. Allra värst är det bland ungdomar.

 

Det har gått ett år sedan Fredrik Reinfeldt tillträdde som statsminister. Frågan om hur väljarnas förtroende har förvaltats är överflödig.

 

När Arbetsmarknadsverket presenterar siffror som visar att antalet långtidsarbetslösa har stigit är detta inte bara ett svek mot alla de tusentals som direkt drabbas. Det är också ett svek mot alla de väljare som lyssnade till den borgerliga oppositionen.

Ovido - Quiz & Flashcards