Alla inlägg den 12 september 2007

Av Mattias Josefsson - 12 september 2007 20:04

I dag kom Arbetsdomstolen, AD, med en dom som ger tryckeriet Backemarks i Älmhult rätt efter att företaget sagt upp personal och sedan hyrt in några av dem. Domen bekräftar återigen hur ihålig lagen om anställningsskydd, Las, i själva verket är. Ändå finns det de som tycker att lagen är för finmaskig.

 

Esab i Laxå, Cycleurope i Varberg, Solectron i Östersund, Olofsfors AB i Nordmaling, MacGregor Cranes i Örnsköldsvik och Abu Garcia i Svängsta. Ett axplock av företag som alla har en sak gemensamt. Det har sagt upp anställda för att sedan hyra in personal för att utföra samma arbetsuppgifter.

 

Jag har själv träffat flera av dem som har drabbats. Det är i många fall tragedier man får berättat för sig. Människor som mår dåligt, som har tappat livsgnistan och saknar den fasta punkten i tillvaron som ett arbete innebär.

 

Flera av dem var trotjänare som hade både tio och tjugo års anställningstid bakom sig innan dråpslaget mötte dem.

 

Anledningen till dessa människors många gånger grymma livsskildringar är att Las inte skyddar den anställde från kapitalistens ständiga jakt på vinstmaximering.

 

Trots att verkligen flera gånger bevisat att maskorna i Las snarare borde knytas finare finns det dem som tycker tvärtom. Dessa människor vill inget hellre än att ta fram saxen och klippa sönder paragraf efter paragraf.

 

Samtidigt som dessa människor rabblar ramsor innehållandes uttryck som trygghetsnarkomani, stelbenthet och bättre att stå med en fot på arbetsmarknaden än två utanför, beklagar de sig över lagens tröghet.

 

Vid folkpartiet landsmöte i Västerås i helgen beslutade ombuden att de vill försämra Las. I dag kan arbetsgivaren på mindre arbetsplatser säga upp två personer utan att ge dem en anledning om varför. Det vill folkpartisterna ska gälla alla företag. Bara någon vecka innan fatta centerstämman i Kalmar samma beslut.

 

En del folkpartiska ombud ville till och med utöka antalet personer som undantaget ska gälla från två till tio personer.

 

Maud Olofsson och centerpartiet vill införa ”frivilliga” provanställningar för ungdomar. Företag ska kunna erbjuda otrygga anställningar i upp till två år, anser Sveriges järnlady och hennes Stureplansknektar. De har samlat sina idéer i ett dokument som kallas för En modern svensk modell.

 

De vattenkammade pojkarna och centerledaren försöker nu övertyga de andra borgerliga partierna om förträffligheten i deras moderna modell. Folkpartisterna har de delvis fått med sig.

 

Samtidigt som deras övertalningsarbete pågår förlängs listan över företag som utnyttjar luckorna i nuvarande lagstiftning. I dag skrev vi till Backemarks Älmhult.

Ovido - Quiz & Flashcards