Alla inlägg den 6 september 2007

Av Mattias Josefsson - 6 september 2007 07:56

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin försöker flirta  med Svenskt Näringslivs ordförande Urban Bäckström och få honom till förhandlingsbordet. I en debattartikel i Dagens Industri i går lockar hon ånyo med en översyn av Saltsjöbadsavtalet.

 

I onsdagens debattartikel bjuder Wanja Lundby-Wedin in till samtal huvudavtalet mellan SAF och LO från 1938. Men för att förhandlingarna ska kunna inledas måste dock arbetsgivarna avbryta sin politiska kampanj för begränsad strejkrätt.

Wanja Lundby-Wedin sträckte ut handen redan i somras om att inleda förhandlingar men intresset från näringslivet är svalt. Anledningarna är flera.

 

Svenskt Näringsliv har en mycket tuff avtalsrörelse bakom sig. Det råder oenighet inom de egna leden om vad som gjorde att förhandlingarna gick så snett som de gjorde ur ett arbetsgivareperspektiv.

 

En annan synpunkt som får en av näringslivets toppar att tveka är om LO:s har fullt mandat från sina förbund att inleda förhandlingar.

– Om man inte har de rätta förutsättningarna är sådana här kafferep inte meningsfulla. LO måste ha en vilja att diskutera det här i reala termer och dessutom ha ett vettigt mandat från sina förbund. Det är kanske där som problemen sitter snarare än i LO-toppen, säger Sverker Martin-Löf i en kommentar till Dagens Industri.


Han är en av de 14 ledamöter som sitter i Svenskt Näringslivs arbetsutskott som har överläggningar under torsdagen och fredagen.


Ytterligare en anledning till varför intresset från Svenskt Näringsliv är så pass svagt är att man kanske helt enkelt väntar på ett bättre förhandlingsläge. Gör något av LO:s förbund en ny salladsbar, det vill säga misslyckas med att förklara en stridsåtgärd och i media framställs som den store David som använder maffiametoder, ökar den politiska pressen på LO och arbetsgivarna hamnar i en bättre förhandlingsposition.

 

LO å sin sida kan vinna tid på att få igång förhandlingar. Lyckas de locka arbetsgivarna till förhandlingsbordet får de andrum från den massiva opinionsbildning som Svenskt Näringsliv bedrivit under snart ett års tid. Deras arbete har bland annat resulterat i att centerstämman nyligen antog ett jobbprogram som innebär inskränkningar i de fackliga stridsåtgärderna.

 

LO kan, även om Svenskt Näringsliv inte vill förhandla, sätta detta på pluskontot. LO kan om det återigen blossar upp en debatt om strejkrätten peka på att de faktiskt öppnat för förhandlingar men att motparten dissat inbjudan.

 

Så långt om olika scenarier kring själva förhandlingsarbetet. Parallellt behöver LO stärka sitt opinionsbildningsarbete i frågan om strejkrätten. I skarpt läge avgörs förhandlingar och stridsåtgärder till stor del av vem som vinner allmänhetens sympatier. Här återstår fortfarande en del för LO att göra.


Läs också:

Mörka moln tornar upp kring kollektivavtalet

Ovido - Quiz & Flashcards