Alla inlägg den 7 september 2007

Av Mattias Josefsson - 7 september 2007 05:29

Aldrig tidigare i svensk historia har så många flytt facket som första halvåret i år. Grundläggande politiska förändringar har fördyrat, försvårat och försämrat medlemskap i fack och a-kassan. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin orkar inte ens kommentera medlemsraset utan låter hälsa genom sin sekreterare att det är upp till facket om de vill ha medlemmar.

 

Hittills i år har 80 000 medlemmar lämnat ett fackförbund inom LO. Andelsmässigt är Hotell- och restaurang värst drabbat med ett medlemsras på hela 12 procent. Sett till antal hamnar Kommunal i botten med 26 000 färre medlemmar.

 

Handels har tappat 14 000 medlemmar i år.

– Förklaringen är enkel. Vi kan se att inkomstlägena upp till 14 000 kronor i månaden är klart överrepresenterade bland dem som går ur. För dem hamnar avgiften till fack och a-kassa nu ofta kring 10 procent av nettolönen, säger förbundets ordförande Lars-Anders Häggström till Svenska Dagbladet.

 

– Det säger sig självt att folk inte har de pengarna, tillägger han.

 

Även a-kassorna rapporterar om massflykt.

– För första gången på snart 30 år har vi en medlemsminskning i a-kassorna och det är en väldigt stor minskning vi talar om, sa Peter Schönefeld, kanslichef på a-kassornas Samorganisation till LO-tidningen.

 

Sammanlagt har 321 000 löntagare eller motsvarande 8,4 procent har lämnat a-kassan i år. Det visar Samorganisationens konsekvensanalys av förändringarna i a-kassan som presenterades i går.

 

Analysen visar också att den förhöjda avgiften till a-kassan som infördes vid årsskiftet har lett till att a-kassan i dag överfinansieras med 14,5 miljarder kronor. Det betyder att alla som är med i a-kassan i dag igenomsnitt betalar ungefär 4 000 kronor för mycket i avgift per år. Pengar som staten tar hand om och hanterar som ökade skatteintäkter.

– Genom att kassorna också fått uppgiften att vara skatteindrivare hotar också inkasso för en kvarts miljon före detta medlemmar. Regeringen behöver omedelbart klargöra att dessa skulder skall kunna hanteras utan att indrivning behöver ske, säger Birgitta Lanér, ordförande i Samorganisationen. 

De drastiska politiska besluten som högermajoriteten fattade i höstas har lett till att 80 000 sagt adjö till sina LO-fack och att över 300 000 löntagare i dag är ekonomiskt helt oskyddade om de skulle bli arbetslösa.

 

Det som då återstår är försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag. Men det har du rätt till först efter att du gjort dig av med alla finansiella tillgångar. Hit räknas hus, bostadsrätt, aktier, obligationer och till och med bil.

 

Denna orättvisa politiska omvälvning på arbetsmarknaden saknar motstycke i svensk arbetsmarknadshistoria. Trots det tar ansvarig minister Sven Otto Littorin allt med en gäspning. Han låter hälsa genom sin sekreterare:

– Vi tycker det är bra med starka fackförbund, men hur de ska attrahera medlemmar är en fråga för dem.


Ovido - Quiz & Flashcards