Alla inlägg den 30 september 2007

Av Mattias Josefsson - 30 september 2007 13:47

Sedan mitten av september pågår en konflikt mellan Handels och butikskedjan Videomix som vägrar teckna kollektivavtal. Frida Risberg i Kristianstad är den 24-åriga ensamstående modern som strejkar för tryggare arbetsvillkor för alla som arbetar på Videomix. Nu stöttar fackförbundet Transport henne genom att varsla Ekdahls Åkeri som levererar varor till butikskedjan.

 

Frida Risberg och hennes fackförbund Handels kräver att alla som arbetar på Videomix ska omfattas av kollektivavtal. Den ensamstående mamman anser bland annat att alla anställda har rätt till ersättning för arbete på obekväm arbetstid.

 

Tyvärr har inte alla anställda inte det kurage som krävs för att stå upp mot en arbetsgivare som inte vill följa det som man kan tycka är de mest grundläggande rättigheterna. Det är till och med så att en majoritet av dem som arbetar på Videomix är inte med i facket och låter sig köpas av arbetsgivaren genom en närvarobonus.


När arbetsgivaren låter anställda som inte är med i facket arbeta bryts blockaden. Det har medfört att Handels har trappat upp konflikten med sympatiåtgärder från Axfood i Tyringe som kör godis till främst Videomix Syds centrallager. I fredags begärde Handels sympatiåtgärder även från Transport då man reagerar på att Videomix Syd tänker hitta en ny godisleverantör. 


Frida Risberg visar prov på en inre styrka som är beundransvärd, vacker. För mig kan TV4 lägga ned säsongens avsnitt av Idol 2007. Vinnaren är redan korad. Frida Risberg heter hon.

 

Videomix har 17 butiker i Landskrona, Kristianstad och Falkenberg.


Läs också:

Frida Risberg - en förebild som inte låter sig köpas

Ovido - Quiz & Flashcards