Direktlänk till inlägg 14 september 2007

Vi behöver inte drivkraftas till jobbet – vi går ändå

Av Mattias Josefsson - 14 september 2007 06:51

Och så var det dags för ytterligare en försämring i socialförsäkringssystemet. Från och med den 1 januari nästa år sänker regeringen sjukpenningen för alla. För dem som är sjukskrivna längre än ett år blir det ännu tuffare.

 

Svensken lägger 118,1 miljoner timmar per vecka på jobbet. Det är en ökning med 5 procent jämfört med samma period förra året. Det visar alldeles färsk statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

 

För någon vecka sedan skickade samma statistikbyrå ut ett pressmeddelande med rubriken All-time-high i antalet sysselsatta.

 

Detta verkar ha gått statsminister Fredrik Reinfeldt och socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson spårlöst förbi. När Sveriges Radios Eko frågar Reinfeldt om varför regeringen nu sänker ersättningen svarar han:

– Skillnaden mellan att jobba och att inte jobba kommer att växa, det är den politik vi för. Drivkraften för arbete har varit otydlig.

 

Otydlig? Där tappade han mig.

 

Om det nu är så otydligt att statsministern anser sig tvingad att göra en ändring i socialförsäkringen, hur kommer det sig då att vi svenskar spenderar närmare 120 miljoner timmar i veckan på jobbet? Varför sjukskriver vi oss inte istället?

 

Bäste statsminister, du underskattar moralen hos det svenska folket. Vi behöver inte drivkraftas till jobbet – vi går dit ändå.

 

Den borgerliga regeringen för något som det närmaste kan klassas som en spanking-politik, som drabbar de värst utsatta. Inte nog med att de mitt under brinnande högkonjunktur ökat antalet långtidsarbetslösa och dessutom sänkt deras ersättning. Nu ger de sig på de sjuka och svaga i samhället.

 

LO:s vice ordförande Erland Olausson säger i en kommentar:

– Förslaget riktar sig mer mot den sjukskrivnes plånbok än på att rusta denne för ett jobb på arbetsmarknaden. Det ställs höga krav på de sjukskrivna - de ska bli friska snabbt, rehabilitera sig själva och på egen hand hitta ett nytt arbete om de inte har hälsa nog att gå tillbaka till arbetet som de blev sjukskrivna från.

 

Sveriges Radio har räknat på vad regerings förslag innebär och kommit fram till att den som har en lön på 25 000 kronor i månaden, får omkring 300 kronor mindre när han eller hon är sjuk. Efter ett år får den som fortfarande är sjukskriven en sänkning från 80 till 75 procent av inkomsten. För samma person blir det 1 400 kronor mindre att leva på. 

   

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards