Direktlänk till inlägg 23 september 2007

Flykten från a-kassan skakar om hela arbetsmarknaden

Av Mattias Josefsson - 23 september 2007 12:22

I fredags kom Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, med siffror som visar att flykten från a-kassan fortsätter. Under augusti lämnade närmare 22 500 a-kassan. Totalt har nu drygt 324 000 övergivit arbetslöshetsförsäkringen i år.

 

Visserligen är trenden att massavhoppen minskar i antal för var månad som går. Men om takten från senaste kvartalet håller i sig dröjer det fram till nästa sommar innan flykten helt avstannat. Då har närmare en halv miljon löntagare lämnat a-kassan sedan toppnoteringen i september i fjol. Det motsvarar mer än var åttonde löntagare.

 

Bland de a-kassor som drabbats värst antalsmässigt återfinns Kommunal, Akademikerna, HTF, Sif och Hotell- och restaurang. Sammanlagt har dessa fem a-kassor tappat 141 000 medlemmar. Det motsvarar närmare 44 procent av dem som samtliga 35 redovisade a-kassor har förlorat.

 

A-kassor däremot klarat sig relativt hyfsat i jämförelse med alla andra är bland annat Hamnarbetarna, Lärarna och Finans- och försäkringsbranschen. Den förstnämnda har endast tappat sex medlemmar, vilket motsvarar 0,4 procent. Lärarna har förlorat närmare 6 500 medlemmar, vilket motsvarar 3,5 procent.

 

Det är en rejäl omskakning av ett av fundamenten på svensk arbetsmarknad som är en av grundfaktorerna i den svenska modellen. Orsaken som alla vet är framför allt den kraftigt höjda avgiften men även de försämrade villkoren i a-kassan.

 

För varje löntagare som lämnar a-kassan ökar vikten av att det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen.

 

När nästa lågkonjunktur sveper in över landet kommer svenska löntagare att få uppleva något som allt för många tagit för givet att vi aldrig skulle behöva vara med om. Pressen på sänkta löner kommer att bli oerhörd när löneskyddet i form av a-kassan är så pass kraftigt skadeskjuten som den är i dag. Även det skydd som finns i kollektivavtalet försvagas när allt fler löntagare nu även väljer att lämna facket.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards