Direktlänk till inlägg 21 september 2007

Politiken ger omvända roller i förhandlingar om heltid

Av Mattias Josefsson - 21 september 2007 06:21

Samma dag som regeringen aviserar försämrade villkor i a-kassan för deltidsarbetslösa öppnar Svensk Handels vd Dag Klackenberg för en dialog med motparten.

– Låt oss sätta oss ner och gemensamt se hur många som blir nödlidande på grund av ofrivillig arbetslöshet på deltid, säger han till Handelsnytt.

Dag Klackenberg planerar nu att bjuda in Handels till samtal om villkoren för förbundets 11 000 deltidsarbetslösa.

För ett år sedan fanns förslag framme från det regerande partiet om att lagstifta om rätten till heltid. Flera fackliga organisationer, däribland Handels, hade då i flera år försökt få arbetsgivarna till förhandlingsbordet för att lösa deltidsproblemet utan resultat.


Då motiverade arbetsgivarna sitt ointresse med att heltidsarbete inte passade inom alla branscher och att hela synsättet om rätten till heltidsarbete var bakvänt. Efterfrågan skulle styra arbetsgivarens behov att anställa på heltid.


I dag slår Dag Klackenberg upp dörren lika fast och bestämt som göken i gökuret när klockan slår hel timme.


Regeringens förslag om att begränsa deltidsarbetslösa rätt till ersättning till 75 dagar har gjort att maktpositionerna inför eventuella förhandlingar är de omvända i dag jämfört med ett år sedan.


Följaktligen är Handels i dag inte lika intresserade av att sätta sig i överläggningar.

– Varför sa de blankt nej till vårt avtalskrav att erbjuda rätt till heltid för de som vill, säger förbundsordförande Lars-Anders Häggström till Handelsnytt. 


Han stänger visserligen inte dörren för förhandlingar men är samtidigt skeptisk till en konstruktiv lösning på deltidsproblemet.


Om förhandlingar kan symboliseras i en kortlek avgör politiken färgen och valören på halva leken. Den nu förda politiken spelar arbetsgivarna rätt i händerna. Nu sitter de på trumffärgen.


P.S Den 20 september skriver Dagens Industri i sin nätupplaga ”Vinnaren har 50.000 mer efter Borgs budget”. Artikeln handlar vare sig om vanliga löntagare, arbetslösa eller sjuka.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards