Direktlänk till inlägg 10 september 2007

Salladsbaren förföljer facken

Av Mattias Josefsson - 10 september 2007 18:40

Återigen har ett borgerligt parti haft stämma. Återigen har konflikten vid salladsbaren Wild´n Fresh i Göteborg i slutet av förra året debatterats. Vid folkpartiets landsmöte gjorde den nyvalde ledaren Jan Björklund ett smart drag när han tillsatte en utredningsgrupp.

 

Att salladsbaren var på tapeten när folkpartiet hade landsmöte fick ingen att höja på ögonbrynen. Från flera ombud kom krav, liknande det som centerstämman nyligen antog, att fackens möjligheter att ta till stridsåtgärder ska begränsas.

 

Björklund gjorde ett, för honom och partiet, listigt drag när han lyfte frågan till en arbetsgrupp.

 

På så sätt kan han stilla de förespråkare inom partiet som vill förändra lagen. På samma gång ökar den politiska pressen på facken som får en kniv mot strupen. Visserligen är kniven förhållandevis slö men frågan lever trots allt vidare på detta sätt.

 

Samtidigt utåt sett mot väljare har ingenting hänt. Björklund kan fortsätta säga att han är en kollektivavtalskramare vilket är helt i linje med svenska befolkningens åsikter.

 

Men låt säga att facken genomför fler stridsåtgärder och framställs som den store David som använder ”maffiametoder”, precis som i fallet med salladsbaren. Det kommer att påverka folkets inställning till facket, till fackets möjligheter och till kollektivavtalet.

 

Folkpartiledaren kan då med stöd av arbetsgruppen agera snabbt samtidigt som förslaget internt framstår som genuint förankrat. Även inför väljarna är arbetsgruppen ett trovärdighetens trumfkort då den bevisar att folkpartiet har utrett frågan noggrant.

 

Den slöa kniv som Jan Björklund håller i sin vänstra hand mot fackens strupe kan han då snabbt byta ut mot ett sylvasst stickvapen som han drar fram med sin högra hand.

 

Fackens misslyckanden vid salladsbaren i Göteborg kommer att förfölja dem under en lång tid framöver.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards