Direktlänk till inlägg 5 september 2007

Jämställda löner, bara 33 år kvar – i bästa fall

Av Mattias Josefsson - 5 september 2007 07:54

I relation till vad en man tjänar har en kvinnas lön ökat från 93,2 procent till 93,4 procent mellan 2005 och 2006. Det visar färsk statistik från Medlingsinstitutet. I pengar betyder det att en man tjänar 4 300 kronor mer i månaden. Med nuvarande takt tar det 33 år innan män och kvinnor har jämställda löner. Vi snackar år 2040, alltså i samma veva som jag blir ålderspensionär. Samtidigt visar siffror från JämO att företag visar minst sagt stora brister i sina lönekartläggningar.

 

I 13 år har jämställdhetslagen krävt att arbetsgivare kartlägger de anställdas löner en gång om året, för att upptäcka och rätta till eventuell könsdiskriminering. 2001 skärptes och förtyd­ligades lagen. Förra året drog Jämo igång sin granskning av 380 av Sveriges största arbetsgivare.

JämO:s arbete har varit en minst sagt utdragen process. En tredjedel av dem som granskades kände sig tvungna att begära uppskov direkt. ­Efter ett år har drygt tre fjärde­delar fått sina kartläggningar godkända, men bara 8 procent klarade sig på första försöket.

 

Utifrån JämO:s mäkta besvär är det inte förvånande att Medlingsinstitutets siffror inte visade något revolutionerande vad det gäller relationen mellan män och kvinnors löner.

 

Medlingsinstitutets siffror visar att inom de branscher där lönespridningen är som störst är också löneskillnaderna mellan könen mest omfattande. Det ger sig uttryck i en löneskillnad på hela 7 300 kronor i månaden för tjänstemän. En kvinna tjänar i genomsnitt 25 800 kronor medan motsvarande summa för en man är 33 100 kronor.

 

Stor lönespridning och stora skillnader mellan könen visar sig mest inom sektorer där förhållandevis få är med i facket och inom sektorer där många kvinnor arbetar.

 

Att arbetsgivarna inte är värst intresserade av att utjämna löneskillnaderna bevisar inte minst JämO:s granskning. Ointresset bekräftas också av att ett av de krav som arbetsgivarna drev hårt i årets avtalsrörelse var just ökad lönespridning.

 

Den borgerliga regeringens politik, i form av slopad avdragsrätt för fack- och a-kasseavgiften och kraftigt höjd avgift till a-kassan, leder till ett strömavhopp från facket. Det gör att fackets styrka har minskat och kampen för en utjämning mellan könen förlorar i kraft.

 

Trots att det känns som en evighet innan jag kan titulera mig ålderspensionär, känns det som att orättvisa löneskillnader mellan könen fortfarande kommer att vara aktivt på arbetsmarknaden när jag stämplar ut för sista gången. Tragiskt.

 
 
Ingen bild

Micke

5 september 2007 10:01

Frågan är också om begreppet ålderspensionär finns år 2040. Diskriminering av äldre får inte heller förekomma i det moderna EU-anpassade Sverige...
Du ska själv välja (eller indirekt tvingas) att jobba efter 65 års ålder, menar somliga.
Med utvecklingen av de moderna pensionssystemen som mer eller mindre går mot mot självfinasiering känns pensionen något oviss för vissa grupper i vårt samhälle som vänder och vrider på varje krona.

I ett modernt samhälle jobbar man tills man trillar av pinnen, om man lyssnar till liberalerna.

/Micke.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards