Direktlänk till inlägg 30 augusti 2007

All-time high på arbetsmarknaden imponerar föga på bankchefer

Av Mattias Josefsson - 30 augusti 2007 05:44

Samtidigt som Statistiska centralbyrån, SCB, skriver om ”all-time high” i antalet sysselsatta rapporterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, att drygt 300 000 personer har lämnat a-kassan sedan årsskiftet. Parallellt prisar regeringen sig själva och sin politik för utvecklingen av sysselsättningen medan storbankernas ekonomer är eniga om att den starka konjunkturen ligger bakom siffrorna – inte den tuffare arbetsmarknadspolitiken.


4 660 000 personer var enligt SCB sysselsatta i juli. Det är den högsta noteringen sedan 1976 och 53 000 fler än 1990 som var den tidigare rekordnoteringen.


Samtidigt visar siffror från IAF att numera är endast cirka 3,5 miljoner försäkrade genom arbetslöshetsförsäkring. Visserligen går inte dessa siffror att jämföras rakt av eftersom begreppet sysselsatta är bredare och omfattar fler.


Men siffrorna från IAF är ändå alarmerande med tanke på att så sent som vid årsskiftet var drygt 3,8 miljoner försäkrade mot inkomstbortfall i samband med arbetslöshet. Sedan dess har antalet i arbete ökat liksom antalet som inte har råd att betala den fördyrade a-kassan.


Det enda som återstår för den som blir arbetslös och inte är försäkrad är socialbidrag – eller försörjningsstöd som det heter. Men det har man rätt till först efter man har sålt bostadsrätt, hus, bil och allt annat som är av större värde.


Detta sker i i-landet Sverige år 2007 när BNP spås växa med 3,6 procent i år och 3 procent nästa år. Detta sker samma år som det genomförs skattesänkningar på 65 miljarder kronor i form av bland annat slopandet av förmögenhetsskatten och ytterligare skattesänkningar till ett värde av 10 miljarder kronor väntar vid årsskiftet.


Den borgerliga regeringen prisar sig själva och menar att tillväxten har att göra med de tuffare tagen på arbetsmarknaden. ”Det har blivit mer lönsamt att arbeta”.


Men den slutsatsen drar inte storbankernas chefsekonomer. De är måttligt imponerade av den högerledda regeringens politik.

– Norge har haft en kraftigare ökning av arbetskraftsutbudet än Sverige, utan att ändra någonting, säger Jörgen Appelgren, chefsekonom på Nordea. 


Sveriges arbetskraftsutbud har inte ökat mer än något av de övriga nordiska länderna, analyserar storbankerna.

 

SEB:s chefsekonom, Robert Bergquist säger:
– Jag tror att vi hade haft en bra sysselsättningsutveckling i vilket fall som helst.

 

Man kan konstatera att vi inte har fått se de fulla effekterna av den nu förda politiken. Det gör vi först den dagen vi kliver in i en lågkonjunktur och människor tvingas ut i arbetslöshet.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards