Alla inlägg den 5 augusti 2007

Av Mattias Josefsson - 5 augusti 2007 21:26

Med pressmeddelanden med rubriker som ”Var femte löntagare saknar avtalspension” och ”Många oroas inför pensionen” försöker Länsförsäkringar att skrämma upp semesterfirande svenskar ur hängmattan och att få dem att satsa pengar i pensionssparande. Men frågan är hur väl deras skräckbild stämmer överens med verkligheten. Enligt Svenskt Näringsliv omfattas drygt 9 av 10 löntagare avtalspension genom kollektivavtalet.

 

Enligt Svenskt Näringsliv och hemsidan spelreglerna.se omfattas 92 procent av Sveriges löntagare av kollektivavtal eller hängavtal och därmed också av avtalspension, som ger cirka 15 procent i pension utöver den statliga pensionen. Notera att du inte behöver vara med i en facklig organisation för att omfattas av kollektivavtalets försäkringar.

 

Därtill tillkommer de som inte omfattas av kollektivavtal men arbetsgivaren ändå avsätter pengar till pensionssparande för sina anställda.


Dessa fakta hindrade inte Länsförsäkringar att nyligen slå på stora trumman och under kort tid pumpa ut flera pressmeddelanden. I ett skrev bolaget följande: ”Var femte löntagare saknar avtalspension från arbetsgivaren. Samtidigt svarar nästan var tionde att de inte vet om de har avtalspension eller inte. Beräkningar visar att de flesta inte kommer att ha mer än 50-65 procent av sin slutlön i pension.” 


Med detta vill Länsförsäkringar få mig att impulsivt känna oro och lyfta luren och ringa till bolaget för att kunna börja pensionsspara.

 

Men deras sätt att locka mitt intresse får mig närmast att ta avstånd från bolaget.

 

Försäkringsbolagen, Länsförsäkringar inkluderat, bygger sin verksamhet på att sälja trygghetslösningar till sina kunder. I denna bransch handlar det om att spela på folks oro. Ingen oro, ingen försäkring.

 

Det ligger i sakens natur att försäkringsbolaget har ett informationsövertag gentemot den genomsnittlige försäkringstagaren. Den lilla människan har inte alls samma möjlighet att sätta sig in i alla regler och fakta utan får lita på att bolagens ärlighet.

 

Relationen försäkringsbolag - försäkringstagare bygger i grund och botten på förtroende.

 

Just detta förtroende är något som bolagen ska akta sig för att dribbla med. Det går fort att rasera men tar lång tid att bygga upp igen. Fråga någon i Skandia-ledningen, de vet, det vill säga de som nu inte är inspärrade och sparkade.

 

Känsla av att Länsförsäkringar sprider desinformation i syfte att tjäna mer pengar är påtaglig. Det är bara att hoppas att svensken inser det och istället tar en klunk vatten för att få bort skrämselhickan och sedan återgår till hängmattan igen.

 
Ovido - Quiz & Flashcards