Alla inlägg den 15 augusti 2007

Av Mattias Josefsson - 15 augusti 2007 21:05

Socialdemokraterna har nu ensamt större stöd än vad högerregeringens partier har tillsammans. Det visar en opinionsundersökning gjord av Demoskop som publicerades i Expressen i helgen. Samtidigt gör den polariserande politiken det fackliga medlemskapet mer angeläget – fastän avgiften har höjts med dryga 100 procent och trots att det råder högkonjunktur.

 

Vid årsskiftet slopades avdragsrätten i deklarationen för fack- och a-kasseavgiften. I samma veva höjdes avgiften till a-kassan med flera hundra kronor per månad.

 

Det tog inte lång tid innan fackförbunden började tappa medlemmar i en allt raskare takt. Visserligen kan de goda tidernas ingjutande av självförtroende givetvis vara en bidragande orsak till att fler valde bort facket. För det är när högkonjunkturen står topp som det fackliga intresset normalt sett är i botten. Då finns ingen anledning att bry sig om sitt eget skinn. Däremot när kurvorna pekar nedåt och det brinner kring fötterna brukar facket och det fackliga medlemskapet stiga i värde.

 

Men självklart är det så att en så saftig prishöjning fick folk att välja bort facket.

 

Nu, ett drygt halvår efter höjningen och närmare ett år av borgerlig politik är det ett annat ljud i skällan. IF Metall skriver på sin hemsida att under juli var det dubbelt så många som sökte sig till förbundet än vad det var som lämnade det.

 

Och på verkstadsgolvet märks ett allt större intresse för facket. Christian Andersson, ordförande i gruppstyrelsen på Rullar på SKF i Göteborg, berättar på sin blogg om att vinden har vänt. Medlemmar frågar efter det månatliga fackliga samtalet som brukar hållas på arbetsplatsen och som för närvarande har semesterstängt. Han skriver: Redan nu har det varit runt 10 personer och frågat när de får facklig information.

 

Han konstatera också: Detta är något som aldrig skulle skett för 2 till 3 år sedan.

 

Efter knappt ett år med borgerligt styre har vi den unika situationen att trots glödhet högkonjunktur söker allt fler trygghet. Oavsett om priset på det fackliga medlemskapet procentuellt har ökat mångdubbelt mer än vad bopriserna har stigit, ökar intresset för facket.

 

Det säger en hel del om den nu förda politiken.

Ovido - Quiz & Flashcards