Alla inlägg den 22 augusti 2007

Av Mattias Josefsson - 22 augusti 2007 19:55

Först drar han ned anslagen till Arbetsmiljöverket med cirka 50 miljoner. Sedan lägger han ned ett institut – Arbetslivsinstitutet – vars forskare och resultat var erkända över hela Europa. Nu slätas allt över med ett klistermärke till de arbetsgivare som har bra arbetsmiljö. Frågan är vem som ska kontrollera det, arbetsmiljöinspektörerna är ju bortjagade från sin arbetsplats.

 

Det är en diger meritlista som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin kan visa upp så här ett knappt år på posten.

 

Här finns bland annat:

  • försämrad a-kassa som dessutom blivit dyrare och svårare att kvala in till
  • lunch till årets arbetare
  • Arbetslivsinstitutet nedlagt
  • minskat anslag till Arbetsmiljöverket
 

Och så i dag bjuder ministern in forskare och arbetsmarknadens parter till samtal om hur framtidens arbete med arbetsmiljön ska skötas.

 

Idén i sig är kanske inte så dum. Flera fackförbund har varit inne på snarlika tankegångar.


Men Sveriges arbetsmarknadsminister blir pinsam när han först avlövar det arbetsmiljöarbete som har bedrivits på arbetsmarknaden för att sedan komma med en smiley-kampanj. Det håller inte Littorin. Du har ingen trovärdighet i frågan.

 

Undrar just hur han har tänkt med kampanjen. Kanske är det så att klistermärkena ska sättas över de som vågar öppna munnen på arbetsplatserna. Arbetsmiljön blir ju i alla fall lugnare och tystare.

 

Men hans klistermärken ligger kanske i linje med vad man kan förvänta sig av en man med sviktande minne som har studerat MBA, Master of Business Administration, i USA.

Av Mattias Josefsson - 22 augusti 2007 13:40

I går kom den så, fakturan som bekräftar att min dotter numera prenumererar på Bamse. En perfekt tidning för en tvååring som precis har lärt sig att göra sina behov på pottan. Men nu verkar det som om hon får klara av att göra det hon ska utan Bamses sällskap. Tidningsutgivarna (TU) utvidgar sitt varsel och stänger ute journalisterna på 200 tidningar och tidskrifter samt några serietidningar, varav Bamse är en av dem.

 

Skyttegravarna mellan journalisterna och arbetsgivarna blir nu allt djupare. Pansarvagnarna körs fram. Hjälmar plockas fram och dammas av. Den 31 augusti råder mer eller mindre fullt krig på tidningsmarknaden mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna.

 

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén vittnar om ett allt hårdare klimat mellan parterna.

– De enda som har visat någon kompromissvilja under processen är vi, säger hon till Svd Näringsliv i dag.

 

Arbetsgivarna vägrar att öppna plånboken för de journalister som har 15 års branschvana och som i dag har en lägre månadslön än 25 000 kronor, eller ens diskutera frågan. Det är snålt och kortsiktigt att inte vilja premiera kunskap som baseras på ett och ett halvt decennium erfarenhet.


 Sent i går kväll utvidgade TU sitt varsel från i måndags. Varslet innebär att cirka 4 000 journalister på de tidningar som omfattas av Journalistförbundet konfliktåtgärder nu lockoutas på sina lediga dagar, oftast lördagar och söndagar. Det betyder att det görs avdrag på månadslönen för dessa dagar.


Syftet är att på största möjliga vis straffa journalisterna utan att det ska drabba tidningsläsarna. Enligt Journalistförbundet har cirka 30 procent av journalisterna med 15 års erfarenhet en månadslön under 25 000 kronor. Det säger visserligen inte hur mycket under de ligger, men däremot att de är många och att det krävs en rejäl kur med dunderhonung för att komma tillrätta med villkoren för de lägst avlönade.  


Så kom igen journalister! Min dotter klarar sig med ett gammalt nummer av Bamse.


Läs tidigare inlägg i samma ämne:

Snart råder fullskaligt krig på arbetsmarknad för tidningar

Journalister stängs ute från jobbet

Stå på er journalister, ni har mitt fulla stöd 

Ovido - Quiz & Flashcards