Alla inlägg den 14 augusti 2007

Av Mattias Josefsson - 14 augusti 2007 20:17

Som 70-talist är jag uppfödd med Staffan Westerberg och Vilse i pannkakan. Ända fram till i dagarna har jag inte sett skymten av honom sedan pannkakan försvann. Jag tror att jag vet var han jobbar i dag. Han måste ha börjat som samordnare mellan Socialstyrelsen och den borgerliga regeringen.

 

Det råder minst sagt kaos vad det gäller Socialstyrelsens förslag till riktlinjer för sjukskrivningar.

 

Efter att det i förra veckan stod klart att Socialstyrelsen filar på nya riktlinjer för sjukskrivningar har kritiken inte låtit vänta på sig. Längst fram i kritikerskaran har vi bland annat kunna hitta läkare, psykologer, doktorer och patienter.

 

Kritiken har framför allt gällt reglerna för utmattningssyndrom, det vill säga utbrändhet. Grundregeln i de nya riktlinjerna är att en person som drabbats av utbrändhet inte ska bli sjukskriven.

 

I dag gick så Socialstyrelsen ut och förklarade att det hela är ett missförstånd. Följande avsnitt är hämtat från Sveriges Radios Ekot hemsida:

 

//I utkastet till nya riktlinjer från Socialstyrelsen står det så här om utmattningssyndrom, alltså utbrändhet, citat: ”I normalfallet krävs inte sjukskrivning.”


 Ordet normalfallet syftar inte på normal utbrändhet med sömnstörningar och svår trötthet, uppger Jan Larsson, biträdande chef för Socialstyrelsens enhet för nationella riktlinjer för läkartidningen. ”Normalfallet” syftar på den som har lindriga besvär. // 


Hör upp alla ni läkare som sjukskriver patienter som kan klassas som ett norma… eller jag menar patienter som har lindrigare besvär av utmattningssyndrom, sluta med det!

 

Rimligen är ni ganska många som gör det. Finansminister Anders Borg har räknat ut hur mycket pengar statskassan kan spara på att ni läkare inte sjukskriver lindrigare-besvärs-patienter. Fyra miljarder kronor. Pengar som herr minister ska ha till betydligt väsentligare saker än att hjälpa lindrigare-besvärs-sjuka. Han ska nämligen sänka skatten.

 

Det hade varit intressant att se den matematiska formel som finansministern har använt sig av när han har kommit fram till just denna summa.

 

Svårarebesvärssjuka – Lindrigarebesvärssjuka = fyra miljarder kronor.

 

Nej, det borde vara mer avancerat än så. Och jag är övertygad om att han inte har räknat ut det helt själv – Staffan Westerberg har säkert ett finger med på räknedosan.

Ovido - Quiz & Flashcards