Alla inlägg den 21 augusti 2007

Av Mattias Josefsson - 21 augusti 2007 18:52

I dag svarar Journalistförbundet på det varsel om lockout som Tidningsutgivarna lade i går. Arbetsgivarnas varsel var i sin tur ett svar på den arbetstidsblockad som trädde i kraft i fredags och som berör cirka 2 200 journalister. Med de utökade stridsåtgärderna som på flera tidningar innebär total arbetsnedläggelse hoppas journalisterna kunna tvinga arbetsgivarna till förhandlingsbordet.

 

Dagarna går. Ytterligare ett streck kan dras efter de andra 142 strecken som symboliserar de dagar journalisterna varit utan nytt kollektivavtal. Journalistförbundets högst rimliga krav om att journalister med 15 års erfarenhet ska ha en månadslön på minst 25 000 kronor har hittills inte fått något gehör.

 

De varsel som lades i dag är långtgående och innebär bland annat förbud mot att lägga ut material på webben och förbud mot hantering av annonser samt annonssidor.

 

Varslet omfattar i princip alla medlemsföretag i Tidningsutgivarna.

 

Samtidigt lades ett ytterligare varsel mot samtliga arbetsplatser inom Ander-koncernen, Herenco-koncernen samt Sundsvalls Tidning och Östgöta Correspondenten. Detta varsel innebär förbud mot allt arbete, det vill säga strejk.


 – Vi ber om förståelse för att vi inte i detalj kan kommentera de strategier som ligger bakom våra varsel, men varje åtgärd syftar naturligtvis till att få till stånd ett avtal, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén. 


Det kan dock inte vara någon slump att de båda koncernerna vars tidningsanställda toppar låglöneligan blir utvalda för en total arbetsnedläggelse.

 

Det är rimligen här man har störst sympatier bland sina egna medlemmar för sin låglönesatsning. Det också här man kan plocka fram de bra ”offren” som tjänar tillräckligt dåligt för att du och jag ska tycka synd om dem. Ett bra val, med andra ord.

 

Varslen träder i kraft samma dag som det varsel som arbetsgivarna lade i går, nämligen den 30 augusti.

 

Läs tidigare artiklar:

Journalister stängs ute från jobbet

Stå på er journalister, ni har mitt fulla stöd

Av Mattias Josefsson - 21 augusti 2007 17:46

HM hamnar i topp när ett flera europeiska konsumenttidningar tillsammans gick igenom 35 klädkedjors miljö- och etikarbete. I Sverige publiceras nyheten i tidningen Råd & Rön. HM:s satsning på Corporate Social Responsibility, CSR, lär rendera i spaltkilometrar av god PR.

 

HM har lärt sig av läxan från mitten av 1990-talet när varumärket släpades i rejält i rännstenen då det avslöjats att barn och kvinnor utnyttjades för att klädkedjan skulle kunna sälja kläder billigt till oss konsumenter i väst.

 

I början av 2000-talet kom Aftonbladet med nya påståenden om missförhållanden vid flera fabriker som tillverkade kläder åt HM. Men historien blev mest pinsam för Aftonbladet och tidningens chefredaktör Anders Gerdin som tvingades att krypa till korset och be om ursäkt. Det visade sig att tidningen inte kunde verifiera de uppgifter som man publicerat i en rad artiklar.

 

Nu får alltså HM åter publicitet för arbetsvillkoren för de som tillverkar kläderna. Denna gång är det positiva skriverier. Uppmärksamheten kring HM och deras arbete för rimligare arbetsvillkor och en hållbar utveckling lär inte stanna innanför Sveriges gränser.

 

Undersökningen är gjord av genom ett samarbete mellan flera europeiska konsumenttidningar.

 

I Sverige har Råd & Rön ett starkt förtroende hos oss konsumenter. Att få någon annan att tala för din sak kallas PR. När nu tidningar och nyhetsuppläsare i radio och tv delger oss konsumenter innehållet resulterar detta i många PR-poäng till HM.

 

Man behöver inte vara någon större matematiker för att kunna räkna ut vad den publicitet som undersökningen innebär för HM:s klädförsäljning. Många är vi svenskar som med gott samvete kommer handla nästa tröja i någon av Stefan Perssons butiker.

 

HM hade aldrig kunnat göra eller publicera samma undersökning och få lika mycket uppmärksamhet med samma trovärdighet som Råd & Rön.

 

Men HM hade aldrig kunnat hamna överst på listan om man inte gör ett bra arbete.

– Visst finns det saker som man kan ha synpunkter på men i det stora hela gör HM ett gott arbete, säger Stina Isaksson, internationellt ansvarig på fackförbundet Handels.

 

Och det bästa av allt är att de som tillverkar kläder åt HM nu har fått rimligare arbetsvillkor. Publiciteten kommer också tvinga andra klädkedjor in i ett minst lika bra arbete för att kunna återupprätta sin trovärdighet hos kunderna. Det är väl slutligen det som kallas konsumentmakt.

Ovido - Quiz & Flashcards