Alla inlägg den 9 augusti 2007

Av Mattias Josefsson - 9 augusti 2007 14:52

För ett år sedan var 1 900 ungdomar långtidsarbetslösa. I dag är det 7 500 ungdomar. Det visar färsk statistik från Arbetsmarknadsverket. I brinnande högkonjunktur lämnas ungdomarna därhän. Så var det med den jobbpolitiken. Men var finns Sahlin och Ohly? Eller den nyvalda SSU-ordföranden Jytte Guteland? Ni som pratar er varma om att stå på de utsattas sida, var är ni?

 

För ett år sedan inleddes spurten i valrörelsen. Då framställdes Sverige i det närmaste krisstämplat, trots högkonjunktur och en begynnande nedgång av arbetslösheten. I dag är den verklighet som beskrivs en helt annan - trots att långtidsarbetslösheten har stigit.

 

Det är inte bara bland ungdomar som långtidsarbetslösheten stiger. Även bland den vuxna befolkningen breder den ut sig allt mer. Sedan årsskiftet har långtidsarbetslösheten med 7 000 personer och är nu närmare 55 000 personer.

 

Inom marknadskommunikation talas det om vikten av den upplevda kvalitén. Så länge kunden upplever att varan/tjänsten har god kvalitet så spelar det ingen roll hur det egentligen förhåller sig. Det är hur kunden upplever det som räknas.

 

Översatt till politiken blir det vikten av den upplevda verkligheten. Det spelar ingen roll hur det egentligen förhåller sig det viktigaste är att väljarna uppfattar verkligheten så som jag vill att de ska uppfatta den.

 

Utifrån detta kan man konstatera att de borgerliga partierna lyckades att ta hand om verklighetsbeskrivningen och presentera lösningarna på de problem som beskrevs under valrörelsen.

 

I dag är rapporteringen i media betydligt mer positiv. Tillväxtsiffror och positiva kurvor avlöser varandra i tv och tidningar. Men uppenbarligen finns det också en annan verklighet i Sverige i dag.

 

En vetgirig undrar hur länge ska Mona Sahlin åka runt och lyssna bland medlemmar och väljare och hur länge ska Lars Ohly göra, vad det nu är han gör. När ska en annan verklighet börja beskrivas och när ska lösningarna presenteras.

 

Så länge ingen uppmärksammar dessa människors vardag, lever de i en undanskymd verklighet som innebär allt knaprare villkor. Det är dags att axla oppositionsrollen på allvar.


Läs även:

Utanförskap ökar när regeringen vänder arbetslösa ryggen till 


Ovido - Quiz & Flashcards