Alla inlägg den 10 augusti 2007

Av Mattias Josefsson - 10 augusti 2007 21:22

I genomsnitt fick en arbetslös person 543 kronor per ersättningsdag i juli. Det innebär att den genomsnittliga dagpenningen har sjunkit med 39 kronor jämfört med juli 2006, konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. För den som får ersättning för 40 timmar måndag till fredag innebar det 11 946 kronor – före skatt.

 

I år innehöll juli 22 arbetsdagar, semesterdagar eller ersättningsdagar för den som var arbetslös.


För den som arbetade gav dessa dagar sannolikt lite mer i plånboken efter skatt. Att döma av Statistiska centralbyråns siffror steg lönen – eller semesterersättningen – med cirka 3 procent jämfört med året innan.


Samtidigt har priset på det vi handlar stigit med cirka 2 procent på årsbasis. Det gör att de som har ett arbete har kunnat spendera lite mer jämfört med förra året. Oavsett om man har arbetat eller haft semester.

 

Men för den som var arbetslös innebar årets utbetalning i snitt 39 kronor mindre per dag i plånboken jämfört med förra året. Det motsvarar cirka 800 kronor i månaden – mindre att leva på.

 

Det innebär att en arbetslös i dag i genomsnitt har knappt 12 000 kronor i ersättning – före skatt. Efter att skattmasen har tagit sitt återstår i runda slängar 8 300 kronor.

 

Vid årsskiftet infördes jobbavdraget som gör att alla som arbetar får lite mer pengar i plånboken varje månad.

 

I gengäld försvann det förhöjda taket i a-kassan för de 100 första dagarna för den som inte har ett arbete. Den 5 mars sänktes dessutom nivån i a-kassan efter 200 dagars arbetslöshet och ytterligare efter 300 dagar utan jobb.

 

Tanken är att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring. Men under brinnande högkonjunktur har långtidsarbetslösheten sedan årsskiftet ökat med närmare 7 000 personer, vilket gör att nästan 55 000 människor i Sverige i dag är långtidsarbetslösa.

 

Samtidigt som de allra flesta löntagare får ta del av jobbavdraget finns en växande skara i Sverige som kommer allt längre ifrån arbetsmarknaden och får allt knaprare villkor. Det kan inte vara något annat än en illa förd politik som gör att denna utsatta grupp – detta utanförskap – växer när det råder skördetid i svensk ekonomi.

 

Nu står de sjuka på tur. Finansminister Anders Borg vill snåla in på de sjuka så att han kan betala nästa steg i jobbavdraget.

Ovido - Quiz & Flashcards