Alla inlägg den 4 augusti 2007

Av Mattias Josefsson - 4 augusti 2007 14:21

Köpkarusellen snurrar allt fortare i Sverige. Svensken ska ha nya prylar och det nu – oavsett om det är med sparade eller lånade pengar. Under juni landade bolåneinstitutens nyutlåning till de svenska hushållen på dryga 40 miljarder kronor. Hushållens totala skulder uppgår nu till hisnande 1 900 miljarder kronor och på andra sidan Atlanten ansöker bolåneinstitutet American Home om konkursskydd.

 

Det råder glödande glada dagar i svensk ekonomi. Så sent som i torsdags kom Statistiska centralbyrån, SCB, med siffror som visar att Sveriges BNP ökade med 3,6 procent det andra kvartalet.

 

Dagen innan kom statistik som konstaterar att det rullar allt fler nya bilar på vägarna i Sverige. Registreringen av nya bilar ökade med 7,6 procent jämfört med förra året under juli.

 

Ytterligare någon dag tidigare kom Handelns Utredningsinstitut, HUI, med en prognos där de skriver att trots att de, i deras tycke, lade en optimistisk prognos vid förra prognostillfället har deras förväntningar överträffats. Nu skruvar de upp sina siffror ytterligare:

 

”Prognosen för dagligvaruhandeln skrivs upp med 0,5 procentenheter till 4,5 procent och prognosen för sällanköpsvaruhandeln skrivs upp från 7,0 till 7,5 procent. För detaljhandeln totalt innebär detta en uppskrivning från 5,5 till 6,0 procent för helåret 2007.”

 

Svensken konsumerar mycket och förväntas konsumera än mer. Samtidig så ökar bolåneinstitutens sin utlåningsränta till hushållen. Bara på en månad steg den genomsnittliga räntan med närmare drygt 3,5 procent eller motsvarande cirka 0,2 procentenheter. Men det avskräcker inte.

 

Bara under juni lånade svensken 40 088 miljoner kronor. Det är nytt rekord för en enskild månad. På ett år har svenskarnas skuldberg ökat med 11,8 procent.

 

En hyggligt känd PR-konsult myntade i sitt förra ämbete som statsminister uttrycket ”Den som är satt i skuld är icke fri” när han sanerade den svenska ekonomin efter de glada dagarna i slutet av 1980-talet. Men det är klart, det är en helt annan historia och visst har vi blivit klokare sen dess, inte sant.

Ovido - Quiz & Flashcards