Alla inlägg den 20 augusti 2007

Av Mattias Josefsson - 20 augusti 2007 18:29

I dag svarar Tidningsutgivarna på Journalistförbundets arbetstidsblockad som trädde i kraft i fredags. Svaret lyder lockout från och med den 30 augusti för de journalister som Journalistförbundet tagit ut i stridsåtgärder. Arbetsgivarna lastar journalisterna för den uppkomna situationen. Men faktum kvarstår: Det är rimligt att de som har 15 års erfarenhet garanteras en månadslön på 25 000 kronor.

 

Den 31 mars i år löpte avtalet mellan Tidningsutgivarna och Journalistförbundet ut. Sedan dess har både påsk, midsommar och semester passerat. Det finns fortfarande inget nytt avtal.

 

Journalisterna har kämpat idogt med att försöka få upp lönen för de lägsta betalda med lång erfarenhet. Trots det har de inte fått se någon satsning på lägsta löner utan bara fått skriva om den – inom alla andra branscher som hittills tecknat avtal i år.

 

I dag är det 142 dagar sedan avtalet löpte ut. Arbetsgivarna ger journalisterna skulden för ”den uppkomna situationen” som Tidningsutgivarnas ordförande Pär Fagerström uttrycker sig i ett pressmeddelande. Han säger att deras varsel har ett enda avsikt:

– Vårt syfte att förmå Journalistförbundet att dra tillbaka sina konfliktåtgärder och medverka till att skapa realistiska förutsättningar för medlarna att åter dra igång förhandlingarna om ett avtal.

 

”De realistiska förutsättningarna” har funnits ända sedan avtalet löpte ut. Det verkar inte ha påverkat viljan till att sluta rimliga avtal nämnvärt.

 

Jag hoppas att journalisterna orkar ta fajten så att de får skriva om rimliga arbetsvillkor – även för dem själva.

 

Läs tidigare inlägg:

Stå på er journalister, ni har mitt fulla stöd

Av Mattias Josefsson - 20 augusti 2007 16:00

Mer än var tionde malmöbo kan tänka sig att lägga sin röst på sverigedemokraterna om det vore val i dag. Det visar Sifos senaste opinionsundersökning som publicerades i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet i går. För riket som helhet får partiet 3,7 procent, vilket är det högsta stödet hittills.

 

Sverigedemokraterna fortsätter att växa sig allt starkare hos väljarkåren. Efter förra årets valframgångar får partiet numera pengar från skattebetalarna för att bedriva sitt arbete. En kartläggning som Svenska Dagbladet gjorde i slutet av september förra året visar att partiet fram till nästa val 2010 kan kamma hem minst 45 miljoner kronor.

 

Utöver det får man 2010 också tryckningen och distributionen av sina valsedlar betald av skattebetalarna. Bara det stödet är värt minst 600 000 kronor.

Partiet som i förra valrörelsen satsade ungefär 7,5 miljoner kronor på att vinna sympatier kan i nästa val satsa lika mycket som vänsterpartiet och miljöpartiet.

 

Om partiet når framgång i valet till EU-parlamentet 2009 finns ytterligare en inkomstkälla.

 

Svenska Dagbladets kartläggning visar att partistödet varierar från kommun till kommun. I lilla Ödeshög ger sverigedemokraternas mandat endast 18 000 kronor fram till nästa val.

 

Däremot i Region Skåne där partiet har tio mandat får partiet sammanlagt cirka 11 miljoner kronor. Det är också här som partiet nu vinner störst förtroende hos väljarna.

 

I Malmö får partiet hela 11,5 procent, vilket betyder endast en halv procentenhet under för att ta ett riksdagsmandat i Malmövalkretsen. I Blekinge och Skåne, utan Malmö, får partiet stöd av 7,7 procent av väljarna.

 

Tugget på partiets hemsida om ”skendemokrati” och ett parti som vill ”stärka nationalkänslan” och som ”värnar västerlandets kristna etik” tror jag inte drar några större skaror bland väljarkåren. Men det är inte heller där väljarna värvas.

 

Det Sverigedemokraterna uppenbarligen är skicklig på är att i mötet med människor beskriva en verklighet som många kan känna igen sig i och ge lösningar på de problem som finns i denna beskrivning. Det är det som politik går ut på ur ett väljarperspektiv.

 

Med mina skattepengar i deras kista sätter ekonomin inga käppar i hjulet för att övertyga fler.

 
Ovido - Quiz & Flashcards