Alla inlägg den 16 augusti 2007

Av Mattias Josefsson - 16 augusti 2007 18:56

I förra veckan presenterade näringsminister Maud Olofsson förslag som enligt henne ska förbättra arbetsmarknaden och den svenska modellen. Bland annat vill hon hitta en nytt grepp för fackliga stridsåtgärder i samband med att företag inte vill teckna kollektivavtal. Bara dagarna efter försöker en ägare till ett ridläger att köra över två unga tjejer som agerar som blockadvakter.


Kommunal varslade för tid sedan företaget Fenix Park AB i Kristianstad, som bland annat pysslar med ridlägerverksamhet, om blockad för nyanställningar och övertidsarbete. Skälet var att förhandlingarna om kollektivavtal har misslyckats.


De anställda har enligt Kommunal fått för dåliga löner. De har i vissa fall tvingats arbeta dygnet runt och flera veckor i sträck. Facket har därför även anmält företaget till Arbetsmiljöverket för brott mot arbetstidslagen.

Eftersom parterna inte lyckades närma sig varandra försattes så ridlägret i blockad i fredags, den 10 augusti. Kommunals blockad gav sig uttryck i form av att förtroendevalda stod utanför infarten och delade ut flygblad. 


I lördags stod två tjejer i 18-årsåldern som blockadvakter och informerade förbipasserande när plötsligt ägaren försökte köra över dem.

 

– Hade de inte hoppat undan hade han kört över dem. Det var ett riktigt överfall, säger Tommy Nilsson, regionalt fackombud i Skåne till LO-tidningen.


Blockadvakterna klarade sig undan utan skador och händelsen är polisanmäld.


Fallet visar helt klart att fackets inflytande är på tok för stort och att Sveriges järnlady har ett mycket tufft och viktigt arbete framför sig vad det gäller att "förbättra" den svenska modellen.


Något kollektivavtal som garanterar de anställda rimliga arbetsvillkor finns fortfarande inte.

Ovido - Quiz & Flashcards