Direktlänk till inlägg 29 augusti 2007

Carnegie långt ifrån unikt med feta bonuspaket

Av Mattias Josefsson - 29 augusti 2007 11:11

I förra veckan beslutade en extrainsatt bolagsstämma att de anställda i Carnegie ska få behålla de felaktigt utbetalda bonusarna på ett sammanlagt värde av 175 miljoner kronor.  På dagens debattsida i Svenska Dagbladet frågar sig Etikkollegiet om vem som bär ansvaret för etiken inom näringslivet. Studier visar att bonus inte påverkar prestation.

Samtidigt är det självklart att de anställda på Carnegie ska få behålla de felaktigt utbetalda pengarna.

 

Carnegie har haft det minst sagt turbulent omkring sig den senaste tiden. Finansbolaget presenterade i maj en utredning som pekat ut tre anställda som ska ha blåst upp bolagets aktie- och optionsportfölj med hela 630 miljoner kronor.

 

Omgående uppstod en diskussion huruvida de anställda skulle tvingas betala tillbaka den del av bonusen som visat sig vara felaktigt utbetalad. Ansvarsfrågan var också snabbt uppe på dagordningen.

 

Mitt i detta virrvarr gäller det att ta ställning och handla snabbt. Precis som ledning i Carnegie har gjort. Och de föreslog också stämman det enda riktiga, nämligen att låta de anställda behålla pengarna.

 

Tänk dig själv hur industriarbetarna på SSAB skulle reagera om de tvingades betala tillbaka delar av sin bonus efter att det visat sig att ekonomiansvariga fifflat med siffrorna för att gynna sig själva.

 

Pengarna ska förbli hos de anställda. Det kan ju till och med vara så att någon av dem som redan har gjort sig av med alla slantarna.

 

Visst är det stora belopp vi talar om. 175 miljoner kronor. Men säg att de tre anställda inte hade fifflat med räkenskaperna utan Carnegie verkligen hade gjort den vinsten. Det hade inte minskat värdet i pengarna. Det hade fortfarande varit otroligt mycket pengar. Alldeles för mycket pengar.

 

Visst ska de som fuskat med siffrorna sona sitt brott – om de nu har fifflat.

 

Men grunden till de höga beloppen är bonussystemets utformning. Hade inte systemet funnit hade det heller inte blivit någon bonus.

 

Etikkollegiet påpekar också mycket riktigt i sin debattartikel att det i dag inte finns några studier som styrker att bonus ökar prestation. Men likväl har ägarna, på rekommendation från styrelsen, fattat beslut om bonusprogrammet. Vilket ansvar tar man då för bolaget?

 

Carnegie är långt ifrån det enda börsbolag som har dyra bonusprogram. Beräkningar som Folksam gjort visar att börsbolagens aktie- och optionsprogram har fördubblats i värde till 100 miljarder kronor sedan 2003. Man kan fråga sig hur rätt eller fel grunderna varit till dessa obegripligt stora bonusprogram.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards